27 maart is de dag van de bitterbal

Portie bitterballenSinds 2020 is 27 maart de dag van de bitterbal. Deze dag werd geïntroduceerd door Ilona de Wit, een schrijfster en groot fan van bitterballen. Maar wie is er geen fan van deze lekkernij?

Ilona vond dat met een dag van de frikandel en een dag van de kroket, de geliefde bal niet overgeslagen mocht worden. En daar kunnen wij ons wel in vinden. En toch is het vreemd dat er pas recent een feestdag is bedacht voor een snack met een rijke historie.

Begin van de bitterbal
Want de eerste bitterballen werden bedacht door de Batavieren in 200 voor Christus. De Batavieren aten maaltijd met geroosterd vlees, groente en brood. Van het overgebleven eten werd met behulp van water en brood een soort ragout gemaakt. Dat werd dan de dag daarna koud of warm opgegeten tijdens de jacht.

Elite Goulash bitterbal schaal

Tachtigjarige oorlog
Maar pas in de 16e eeuw, tijdens de Tachtigjarige oorlog, kreeg de bitterbal vorm zoals we ze nu kennen. De Spanjaarden aten tapas, hapjes en tussendoortjes. Maar omdat er geen Spaanse ingrediënten voor handen waren werd er geëxperimenteerd met de Nederlandse ingrediënten. En de ragout gemaakt met vlees en brood viel daarbij in de smaak. Na de Tachtigjarige oorlog bleef de snack in Nederland terwijl de Spanjaarden weer teruggrepen naar hun traditionele hapjes.

Gouden eeuw
In de Gouden Eeuw werd er in de kroeg van de Amsterdamse uitbater Jan Barendsz geëxperimenteerd met snacks. Kleine hapjes met kaas, worst en brood werden aangeboden onder de naam schneck. Later kwamen daar kroketten bij, van de laatste restjes werd een balletje gemaakt en dat viel in de smaak bij de hongerige bezoekers van de kroeg. De bal kreeg waarschijnlijk in een later stadium de naam bitterbal doordat het gegeten werd met een jenevertje, ook wel bittertje genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *