AaierbaalnVoor we beginnen over deze snack met de wonderlijke naam gaan we even terug in de tijd. In december 2011 stond er op Snacknieuws een stukje over de snack top tien van Nederland. Op nummer zeven van die lijst siert de eierbal, we lezen er het volgende:

De eierbal begon als paasgebruik: de overgebleven hardgekookte eieren werden ingepakt in gehakt en daarna gebakken. In Groningen is er een variant met ragout in plaats van ei. In Venlo is er een andere variant: het frietei. Omdat ei lastig is in te vriezen worden eierballen altijd vers gemaakt.

Revolutionair
Aaierbaaln stammen uit 1951 en waren voor het eerst te vinden in de automatieken van stad Groningen. Een oersnack dus. En dit is Snacknieuws. Dus wat heeft een oersnack hier te zoeken? Een volstrekt logische vraag natuurlijk. Omdat ook oersnacks met de tijd mee kunnen gaan mensen. En dat is geweldig nieuws! Dankzij een revolutionaire vinding uit het Groningse land kunnen eierballen tegenwoordig zo worden geproduceerd dat ze maar liefst vijf weken houdbaar zijn. Zo openbaart zich een toekomst vol nieuwe mogelijkheden.

Moderne eierbal
Ruim zestig jaar later zijn de Aaierbaaln dus klaar om de rest van Nederland te veroveren. En dat pakken ze meteen modern aan hoor. Naast de eigen website is er een heuse Facebookpagina gelanceerd en zijn ze te volgen op Twitter. Sausfabrikant Oliehoorn ontwikkelde zelfs speciaal een eierballensaus om de verwachte zegetocht extra kracht bij te zetten. Ook jenever stokers Hooghoudt reizen graag mee en haasten zich ons te melden dat de bal zich uitstekend laat smaken bij hun product. Dat belooft wat! Langzaam maar zeker komen de ballen steeds dichterbij. Vanuit het noorden zakken ze langzaam naar beneden en zijn ze op steeds meer plekken te verkrijgen. “Ga Aaierbaaln, ga!” schreeuwen wij ze vol verwachting toe.

Aaierbaaln

Voor jou geselecteerd:

3 thoughts on “Aaierbaaln

  1. Prachtnieuws, vers gefrituurd uit de automatiek van de ware cultheld der snackconnaisseurs, de Klaveren Joker uit het vetputjournaille: Culisjors. De Don zegt in zijn meest melancholische buien altijd: “Eerst was daar het ei, pas daarna kwam alles erbij, de kip(corn) incluis”. Jaja, de Don rangschikt het ei zonder greintje overdrijving of misplaatste huldiging in al zijn eetbare hoedanigheden bij de Absolute Basisgeneugden, en doet graag zaken met elke ondernemer die van het Witte Goud Met Dooier een snack durft te maken. Zodoende: kom maar door met die Aaierbaaln!
    Eén Nota Bene: heeft de VPRO al eens overwogen Culisjors uit te nodigen voor Zomergasten? Deze man heeft zoveel zinnigs te vertellen over de snack en zijn Umwelt en daar zonder twijfel ruim voldoende ondersteunend beeldmateriaal bij te tonen. De ideale gast dus om een zondagavond vol te praten; een snackavond bij uitstek immers, wanneer de vetputten in ons koude krokettenlandje overuren gloeien en de potten mayonaise niet weg te denken zijn van de voorkamertafels in huize Nederland…

    1. Lijkt me geweldig Don. Ik zou de avond luchtig beginnen met een documentaire over het leven van Cora van Mora. Wat een vrouw en wat een “lebensfreud” zoals de oosterburen dat zo treffend weten te zeggen.

  2. toen ik 16 was en werkte ik bij een banketbakker/snackbar in Amersfoort (Monshouwer) maakten wij al ragout ballen gevuld met een half gekookt ei, als ik me goed herrinner was het een halve bal, de platte kant op een rond uitgestoken plakje brood wat mee gepaneerd werd, een beetje het idee van een nierbroodje als u die nog gekend hebt ? ik ben nu 72 dus het is wel een heel oud produkt dus eigenlijk, niets nieuws onder de zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *