Bitterbal krijgt erkenning met status van immaterieel erfgoed
Een bitterbal is in Nederland onlosmakelijk verbonden met de borrelcultuur. Waar de kroket een aparte status heeft blijft de kleine ronde variant daarin achter. Maar goed nieuws! De bitterbal kan eindelijk uit de schaduw komen van de grote langwerpige broer.
Borrelcultuur
‘Bitterballen bij de borrel’ is namelijk officieel erkend als immaterieel erfgoed. De bitterbal heeft deze status te danken aan bitterballenkoningin Ilona de Wit die verbaasd was toen ze ontdekte dat het borrelen met bitterballen nog niet op de lijst van immaterieel erfgoed stond. “Wij vinden het in Nederland maar heel normaal om een portie bitterballen te bestellen, maar ze zijn onderdeel van een typisch Nederlandse borrelcultuur.” De schrijfster publiceerde onlangs een kookboek over bitterballen en riep 27 maart uit tot de dag van de bitterbal.
Bitterballen over de wereld
In geen enkel ander land is er een borrelcultuur waar er wordt geborreld met bitterballen. Bitterballen worden wel gegeten in andere landen met Nederlandse invloeden. In België worden bitterballen vooral besteld bij de frituur en staan ze meestal niet op de menukaart in het café. In Indonesië zijn ook bitterballen te vinden maar die worden vooral door de Nederlandse expat bevolking gegeten.