frikandel

De belangrijkste snack van Nederland is jarig: de frikandel!

Frikandel speciaal uitjesHo, Stop! Vandaag is de belangrijkste snack van Nederland jarig, de frikandel! Daarom is het de dag van de frikandel. Maar waarom dan precies op 4 februari en niet op 3 of 5 februari?

In een tijdperk ver voor corona toen we nog met zijn allen bij elkaar mochten staan, konden drinken in de kroeg en er na negen uur op straat gelopen kon worden bedacht Gerrit de Vries de frikandel. Het was 4 februari 1954 slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht mocht door de Warenwet zijn gehaktballen niet meer verkopen. Gezien de populariteit van zijn gehakballen besloot hij een aanpassing te doen die wel door de wet werd goedgekeurd. De gehaktbal werd een worst. Over de naamgeving zijn verschillende verhalen maar waarschijnlijk kwam een Duitse klant met de naam Frikadelle wat in Duitsland een platgeslagen gehaktbal is.

De invloed van Beckers
Het verhaal is daarmee nog niet klaar want de frikandel werd verder geperfectioneerd door Jan Beckers. Zo’n vijf jaar later werd de staaf aangepast naar de vorm die wij nu kennen als de frikandel. Geïnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur werd de frikandel aangepast en voorzien van een gladde buitenkant en fijn gemalen vlees.

Frikandellen eetwedstrijd Biddinghuizen
Het maakt niet uit of het met uitjes en saus, verwerkt in een pizza, in een taart of op een broodje is; de frikandel is nog steeds ongekend populair.

Bijnamen
De frikandel is nog steeds ongekend populair. Met bijnamen zoals curryworst speciaal, berelul, open been, open ruggetje, leuning, lange met zalf of doelpaal is de snack overal verkrijgbaar en door (bijna) iedereen geliefd.

Variaties
Door de jaren heen zagen we diverse variaties van de frikandel. Klein, groot, vegetarisch, met discodip, gecombineerd met het flensje van een loempia, verwerkt in een pizza, een vlaai of in een salade maar de traditionele frikandel is nog steeds het populairst. Jaarlijks worden er dan ook zo’n 37 frikandellen per persoon gegeten. Het is daarmee de populairste snack en heeft een marktaandeel van 30%. In Nederland worden in totaal zo’n 600 miljoen frikandellen geproduceerd per jaar. Als deze allemaal achter elkaar worden gelegd dan is dat een lengte van 108.000 kilometer ofwel 2,5 x de omtrek van de aarde! Op naar de volgende verjaardag.

Loempidel Vanreusel
De Loempidel: een frikandel met saus in een flensje van een loempia.

 

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *