De currywurst verovert Berlijn

Een van de hoogte punten van mijn trip naar Berlijn moest een bezoek aan het “Deutsche Currywurst Museum” worden. Een museum ter ere van Berlijn’s meest populaire snack. Promotie materiaal alsmede de website gaven aan dat dit echt een interactief museum voor liefhebbers was.

Mijn vrouw wilde wel even model staan met een plastic braadworst

Toen ik aankwam zag het er erg verlaten uit, er bleken ongeveer 6 bezoekers te zijn en omdat het museum de grootte van een flinke gymzaal had kwamen we elkaar nog wel eens tegen. De informatie in dit museum was echter zeker interessant. Zo kan je meer te weten komen over het ontstaan van de currywurst, de ingrediënten, soorten prikkers en de verpakkingen. Je kan specerijen ruiken en zo je kennis testen. Er is ook nog een heuse rijdende snackkar waar je even kan ervaren hoe het is om zelf achter de toonbank te staan. Eén druk op een knop en de mechanische klanten beginnen van alles te bestellen….. Natuurlijk alleen maar leuk als je er niet al beroepsmatig achter staat.

Uitrusten op worstensofa

Er is ook nog een videogame waarin je curryworsten moet snijden en van saus moet voorzien. Als je uiteindelijk moe bent van al dit actieve en virtuele geweld dan kan je uitrusten op een heuse worstensofa. Hier wordt het dan de hoogste tijd om alles even op een rijtje te zetten….

Buiksnackbar
De currywurst en indirect dus ook dit museum danken hun bestaan aan Herta Heuwer. De vrouw die in 1949 de eerste currywurst verkocht. Herta was al verkoopster van snacks door middel van een buiksnackbar. Toevallig had ik diezelfde ochtend bij station Friederichstrasse nog een verkoper met buikbuffet gefotografeerd, ze bestaan dus nog steeds.

Na de ontdekking van haar currysaus kon ze zich al snel een karretje veroorloven. Binnen de kortste keren had ze én een paar zaken én 19 verkoopsters in dienst die 24 uur per dag in touw waren. De zaken gingen voorspoedig, zo voorspoedig dat ze zelfs een miljoenen bod voor het recept van haar geheime saus af kon slaan, die ze overigens wel in 1959 patenteerde onder de naam “chill-up”. Totdat haar man overleed en ze alle aantekeningen vernietigde, ze had er geen zin meer in. In 1999 stierf ze, haar geheim, de x-factor van de curry saus met zich meenam in het graf.

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *