De friettest van het AD is onbetrouwbaar

AD FriettestZaterdag 25 april zal het AD de uitslag van de friettest 2015 publiceren. De testers van het AD pretenderen zo objectief mogelijk te zijn door alles wetenschappelijk te benaderen. Maar is hun werkwijze vlekkeloos?


Advertentie


Verschillende testmethodes
“Ik schrok me lam toen ik de uitslag zag”, zegt Arn Zuyderduin van het Vlaams friteshuis “van Gogh” uit Amersfoort over de AD friettest van 2015. Van Gogh zet zich met ziel en zaligheid in voor een goede portie frites. De beloning, in de vorm van een goede score in de friettest, blijft uit. Hoe kan de score zo tegenvallen terwijl het friteshuis zo populair is? Arn ging op onderzoek uit en nam contact op met een aantal bevriende frituristen. Uit de reacties bleek dat de testers van het AD op verschillende manieren de test hebben uitgevoerd.

Knapperigheid
Het testpanel van het AD testte de ene keer het frietje ter plekke en de andere keer ging het in een zakje mee waarna het op locatie (bijvoorbeeld in de auto) werd getest. Dit kan van grote invloed zijn op de uitslag. Ingepakte friet verliest sneller zijn knapperigheid wat de score drastisch kan beïnvloeden. Het Vlaams friteshuis “van Gogh” lijkt nu de dupe te zijn van een verschil in testmethode en plaatste daarom hun kant van het verhaal op hun website.

Verse friet vs. fabrieksfriet
Ook bij de uitslag van 2014 werden er al vraagtekens geplaatst. Volgens Frans van Rooij, oprichter van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri ) heeft het AD een voorkeur voor verse friet. Frituristen die fabrieksfriet gebruiken maken bij voorbaat al geen kans op een hoge score. Daarnaast blijft het testen van friet een momentopname.

Dit jaar werden er 144 van de ongeveer 4500 frituristen in Nederland bezocht. De top 25 van de friettest zal blij zijn met de notering, alle andere frituristen moeten hopen dat het testpanel hun volgend jaar beter is gezind.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

7 gedachten over “De friettest van het AD is onbetrouwbaar

 • 22 april 2015 om 10:58
  Permalink

  Het is allemaal een luchtbel. Lezers smullen vooral van de negatieve recensies. Ik vind het flauwekul. Ik bepaal zelf wel welke friet lekker is en waar ik mn patat eet. Daar gaat geen krant iets aan veranderen.

  Beantwoorden
 • 22 april 2015 om 23:05
  Permalink

  Ongelooflijk dat de naam van fantastische bedrijven zo bezoedeld mag worden in de landelijk pers door mensen die geen enkele know-how hebben van hetgeen ze testen! Appels met appels vergelijken is er niet bij…. En elke test die willekeurig adressen meepikt omdat ze op de weg liggen getuigt voor mij niet van enig vakmanschap. Vorig jaar meen ik mij te herrineren dat er mcDonalds en Burger Kings waren meegenomen in de test, die nota bene hoger scoorden dan “professionele frituurders”… Hier ga je niet heen om friet te testen, hier kom je stomtoevallig langs… Tevens denk ik dat het eerste been dat op de dag van testen uit bed van deze “vakkundige” tester is komen zetten veelal bepalend is geweest voor de uitkomst van deze test…. Leuk voor de ondernemers die hoog scoren in deze test, maar de uitkomst lijkt mij op twijfelachtig op z’n minst… Geef mij maar een “Nationale Cafetaria Top 100” of “leukste snackbar van NL” waar het draait om de ondervindingen van een vakjury of de mening van de gasten! Zolang de klanten van deze ondernemers maar beter weten!

  Beantwoorden
  • 23 april 2015 om 00:42
   Permalink

   Goed gezegd Roy !
   Laat alle cafetaria’s uit gaan van hun eigen kracht en proffesionale vakkundigheid ! Want daar staan we met z’n allen voor ! We laten ons echt niet door een onprofessionele test door het AD gek maken … Daar zijn we te proffesioneel voor !
   De klant bepaalt uiteindelijk waar ze hun frietjes halen…
   Hoge bomen vangen veel wind …met reacties als ‘ je treft eerder Geert Wilders in een moskee aan , dan goede friet bij dit bedrijf ‘ is de toon toch wel gezet ! Veel mensen zullen er door heen kijken want dit zegt wel iets over het AD !

   Beantwoorden
 • 23 april 2015 om 14:39
  Permalink

  Vorig jaar won Fers Friethuys te Alphen aan den Rijn de AD friettest.
  Vriend en vijand waren (en zijn) het over één ding eens: écht de lekkerste friet van Alphen en omgeving.
  Als je dan soms, om wat voor reden dan ook, naar een cafetaria gaat waar geen verse friet wordt gebakken, is het verschil in smaak gigantisch. Als je geen zout, mayonaise of andere toevoeging gebruikt, is het heel vaak (niet altijd) smakeloos.
  Kan wat mij betreft dus geen toeval zijn, dat verse friet van een uitstekende aardappel niet te evenaren is.
  Heb overigens ’t afgelopen jaar de meest gangbare friet uit de supermarkt thuis gebakken: kansloos. Begrijp niet dat mensen dat nog eten als ’t ook beter kan: Fers!

  Beantwoorden
 • 24 april 2015 om 09:06
  Permalink

  Ben speciaal met mijn zoontje naar Fers gegaan vorig jaar.
  Was zeker erg lekker maar ik proef weinig verschil met de anderen…uiteraard wel met fabrieksfriet..als ik de keuze heb dan wordt het zeker verse friet met grote zoutkorrels en een eigen gemaakte kruiden mayo!

  Beantwoorden
 • 24 april 2015 om 10:16
  Permalink

  Sinds er in onze stad verse patat wordt gebakken, willen onze kinderen niks anders. Heb zelf ook een patatsnijder gekocht, maar dat komt er niet altijd van. Toch wel veel werk, en je moet het voorbakken.
  Begrijp de eerste reacties dan ook niet. Vers brood is ook lekkerder dan fabrieksbrood, dat je ingevroren hebt. Verse jus d’orange etc.etc.
  Als je als cafetaria niet aan de verse friet wilt, zet je jezelf voor een gedeelte van de consument buiten spel. Bovendien hebben de verse friet-bakkers vaak ook meer oog voor kwaliteit van vet, bio-producten en sauzen.
  Kan me dus vinden in de laatste 2 reacties, maar gun elke cafetaria natuurlijk goede zaken en veel vaste klanten!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *