De kroket in cijfers
Ook in Nederland hebben we feestdagen voor snacks. 9 oktober is sinds 2014 de Nationale Krokettendag. Dit is een eerbetoon aan de overleden recensent en krokettenfan Johannes van Dam. Daarom de kroket in cijfers.
- 1863
De eerste officiële vermelding in Nederland van een kroket dateert uit 1863 toen er melding van werd gemaakt in de Van Dale. Maar daarvoor stond het krokettenrecept al jaren in Franse kookboeken. - 3oo miljoen per jaar
Jaarlijks worden er 300 miljoen kroketten gegeten. 100 miljoen kroketten worden verkocht in de supermarkt, 200 miljoen worden er verkocht via een horeca eetgelegenheid. - 25 kroketten per jaar
Aangezien niet iedereen in staat is om een kroket te eten, eten we gemiddeld genomen zo’n 25 kroketten per jaar, per persoon. - Tussendoortje
De kroket is de favoriete snack om tussendoor te eten of tijdens de lunch. - Nummer twee
De kroket is de nummer twee van Nederland. Want de frikandel scoort met 500 miljoen frikandellen per jaar nog een stuk hoger dan de 300 miljoen kroketten.Jaarlijks eten we 25 kroketten per persoon. Totaal zijn dat 300 miljoen kroketten. - Vier tot zes
Een snackbar heeft gemiddeld vier tot zes verschillende soorten op de menukaart staan. - Rundvlees
De favoriete kroketsoort is een rundvlees kroket gevolgd door: kalfskroket, goulashkroket, satékroket en de kipkroket. - Vrijdag en zaterdag
We snacken het liefst kroketten op vrijdag en zaterdag. - 85%
85% van de Nederlanders eet regelmatig een kroket. - Uit de hand
We eten het liefst een kroket uit de hand gevolgd door op een broodje. - 60.000 verkooplocaties
De kroket is op zo’n 60.000 locaties beschikbaar. Denk dan niet alleen aan cafetaria’s maar ook in restaurants, pretparken, tankstations en op festivals. - 170 – 200 calorieën
Een kroket zou gemiddeld zo’n 170-200 calorieën bevatten. Ja, het is daarmee gezonder dan een broodje kaast dat zo’n 250 calorieën telt.