Eigen frikandel eerst
Daar zag ik ze weer in het schap: de halal frikandellen van Mekkafood. Klinkt bij mij als een snack in de serie: bloemkoolburger, haringsaté of zuurkoolchips. Helemaal goed dat er halalsnacks zijn en helemaal blij dat iedereen er van mag genieten… maar toch, maar toch. Er klopt iets niet.
Multiculti
Gevaarlijk wordt het nu, maar nee ik ben juist voorstander van fusion. Keukens die het beste uit verschillende werelden bij elkaar brengen. En toch is het een deel van onze nationale historie dat de frikandel is uitgevonden en populair gemaakt. Komt u in Benidorm, dan…. inderdaad u bestelt hem. Op het verre Bali? Na 2 weken rijst bestelt u glimlachend dat heerlijke witte broodje met die vleeskanjer ertussen. Mayonaise hoeft niet, eet hem zo wel op.
Eigen snack eerst?
Bij de frikandel koestert u waarschijnlijk trotse nationale gevoelens. Mag niemand aankomen, is van ons. Maar een halal-frikandel? Edammer en Goudse kaas zijn Europees beschermd, dat betekent dat de productiewijze bij wet is vastgelegd. Met uw mogelijke opmerking over halal loopt u het gevaar te discrimineren. Is niet de bedoeling, willen we niet, mag ook niet. Maar zouden we onze eigen vleestrots van 18 centimeter niet wat beter moeten beschermen? Zodat we niet nog honderd verschillende variaties krijgen? VegaFrikandel, SuikerFrikandel, TofuFrikandel, VisFrikandel, 020Frikandel… aaargghhh. Op naar de Europese Wetgever, red de frikandel!
Wat heeft de trotse nederlander nou te maken met een frikandel zonder varkensvlees!? Genoeg nederlandse moslims die nu kunnen genieten van product van eigen bodem! Niks mis mee
Mekkafood is opgericht door een Autochtone Nederlander, in Nederland. Het enige wat de maker ervan gedaan heeft is ingrediënten aanpassen, in eerste instantie om het geschikt te maken voor moslims, maar nu zijn de producten ook te verkrijgen in reguliere supermarkten en word het ook verkocht aan niet-moslims.
Ik vind uw vergelijking met kaas ook niet kloppen. De frikandel komt naar mijn weten uit dordrecht. Als “de dordrechtse frikandel” beschermd word, is dat logisch. Maar de frikandel in het algemeen beschermen en niemand dus de bewegingsvrijheid geven om met de ingrediënten te spelen is net als “kaas” gaan beschermen.
Ik ben moslim en ben blij dat er halal frikandellen zijn.
Terecht punt hoor en je begrijpt wat ik bedoel. Je kunt de discussie langs de culturele as voeren en dan kom je al gauw in ongewenste stellingnames terecht.
Mijn vraag betreft echter vooral of de frikandel altijd een zelfde inhoud en kwaliteit moet hebben zodat een consument weet wat hij eet. De consequentie is dan wel dat sommige groepen (bijv. vegetariërs) dan nooit van een frikandel kunnen genieten.
Natuurlijk kan de samenleving er ook voor kiezen de productsoort frikandel helemaal vrij te geven en het aan de creatieven over te laten welke variaties in ingredienten en benamingen zij kunnen bedenken. En dat heeft dan weer als gevolg dat een consument op verschillende locaties een ander product in handen heeft als hij een frikandel bestelt.
Toevallig vind ik deze frikandellen lekkerder dan de overige merken en soorten. Ik eet ze almeer dan 45 jaar, heb jaren in een snackbar gewerkt en mag mezelf dus een ervaringsdeskundige noemen, denk ik . Maar ieder mag zijn eigen voorkeur en smaak hebben, natuurlijk.