Franse Frieten oorlog met België
Er is ruzie in snackland, een hele grote ruzie zelfs. Tussen de landen Frankrijk en België. Want wie is nu eigenlijk de uitvinder van de Franse Frietjes? “C’est moi”, claimen beide landen en ze lijken allebei een beetje gelijk te hebben. Wordt het een serieuze friet-oorlog? De Nederlandse regering is vooralsnog neutraal in deze kwestie. Maar wie heeft er gelijk en waarom?
Parijs of Namen
Volgens een populaire Franse theorie vond de première van de “pommes de terre frites” plaats tegen het einde van de 18e eeuw op de oudste brug van Parijs, de Pont Neuf. Straatventers begonnen op die plek vlak voor de Franse Revolutie met de verkoop van frietjes. In België beweert men echter dat de frietjes rond 1680 in Namen werden uitgevonden. Zij zeggen dat Amerikaanse soldaten in de eerste wereldoorlog de frietjes “Frans” hebben genoemd omdat dit de officiële taal was van het Belgische leger.
Verschillend eten
Dat er verschillen bestaan tussen de Fransen en de Belgen ziet u duidelijk in hun eetgewoonten. De Fransen eten hun frieten met een vork en uit een bord, ze bestellen het ook vaak in een schaal in een restaurant. Zij eten de frietjes het liefst bij een stuk vlees zoals een steak. De gemoedelijke Belgen eten de frieten bij voorkeur met hun vingers en kunnen er op elk moment van de dag van genieten, ook zonder stuk vlees erbij. Wel wil de Belg graag saus bij de friet. Ziet u het verschil?
Wie heeft gelijk
Als Nederlander herkennen we ons zowel in de Belgen als de Fransen. Op elk moment van de dag lusten wij wel een frietje met saus dus ook tijdens ons avondeten. En daar gebruiken we vaak ook nog een vork bij. Ik hoop dat de Fransen en Belgen er snel uitkomen, anders wil ik graag met u een friet-vredesmissie beginnen. Doet u mee?