formaat frietFriet is een staafje aardappel, gesneden met vierkant of rechthoekig profiel, in lengte variërend van 2 tot 15 cm, in dikte van 3 tot 20mm en bedoeld om samen met vele andere staafjes te worden gebakken in heet frituurvet. De lengte van zo’n aardappel staafje is niet belangrijk en heeft geen invloed op de smaak de dikte des te meer. Dik gesneden friet bakt minder krokant en zal een sterkere aardappel smaak hebben.

Duimstok
In de loop der jaren is er met veel diktes geëxperimenteerd, ik pak er mijn meetlat bij:
Snipperfrietjes: 1 tot 3 mm dik van geraspte aardappel, samengeperst in metalen mandje en zo gefrituurd. Ook strofriet genoemd soms als vogelnestje met ei en dat was dan de pommes poule.
pom steakLucifer frietjes: 4 tot 7 mm dik. Bekend zijn de Allumetten van 7/7 mm van Lutosa België.
Dunne Standaard maat: vanaf 8 mm dik. Dit omdat een aantal friet snijmachines standaard een 8 mm opening hebben. Deze maat wordt ook wel restaurant frietjes genoemd. Ook fastfood frieten vallen in deze categorie . Ook Franse frieten genoemd.
Dikke Standaardmaat: 10 mm dik. Ook wel huishoud friet genoemd of klassieke frieten. Meest wijd verbreid ook omdat vele snijmachines dus op 10 mm snijden.
Ambachtelijke friet: van af 12 mm. Ook al weer gedicteerd door producenten van snijmachines merken bijvoorbeeld Kisag en Westmark. Belgische friet genoemd maar wil je naar de 11mm de Electrolux Dito Sama snijdt de friet op 11mm.
Ambachtelijk friet – ideale Belgische maat: 13 mm dik. Dit volgens TV kok Jeroen Meus.
Pomsteak frieten: 18 mmdik en specifiek gemaakt door Lutosa – België.
Pommes Pont Neuf: 20 mm dik en genoemd naar de bekende brug in Parijs waar deze variant vroeger als eerste gebakken werd. Deze indrukwekkende frieten worden ook gestapeld en als een brug gepresenteerd . Door de dikte vrij ingewikkeld om goed te bereiden. Zo is bijvoorbeeld meerdere keren bakken noodzakelijk.

formaat friet

Succesfactoren
Dikte is dus een belangrijk element maar laten we vooral niet vergeten dat ook de soort aardappel, het vet en de temperatuur essentiële onderdelen zijn die samen moeten komen en vooral moeten kloppen om een heerlijke portie friet te kunnen bakken.

Veel informatie in dit artikel kwam uit het laatste boek van de Belgische friet goeroe Paul Ilegems: “Encyclopedie van de friet”

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *