Gij zijt ‘ne frikandel, maar wel unne speciaole en 9 andere carnavalskrakers

Frikandel eet frikandelCarnaval gaat om niet moeilijk, maar wel heel gezellig doen. Snacken houdt ongeveer hetzelfde in, dus vandaar misschien dat die twee dingen zo lekker hand in hand gaan. De polonaises zijn in ’t zuiden in volle gang, dus heeft Snacknieuws de 10 vetste carnavalshits voor u op een rij gezet.

1. ‘Gij zijt ‘ne frikandel, maar wel unne speciaole’
Elk jaar maken Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten een Tilburgse carnavalskraker. Dé carnavalshit van vorig jaar, gaat over ‘een frikandel, maar wel unne spaciaole’, een jongeman (in frikandelpak, zien we in de clip) die zijn liefde verloor en sindsdien alleen nog maar in de kroeg staat ‘de bar omhoog te houden’. Altijd op sjanternel, altijd dronken, ‘in de polonaise lupte uit me moat en jouwen hond wil met jou nie over straot, want gij zit aaaatij in d’n ollie’. Snap je?

Ferry van de Zaande & Veul Gère – Speciaole Friekendèl (ft. Fred van Boesschoten)

2. ‘Doe mennene Mexicano en een friet saté’
Nog een hit van Ferry van de Zaande (het hele oevre is zeer de moeite waard). Dit nummer is één lange bestelling van Ferry, waarin ongeveer het hele assortiment van een gemiddelde Tilburgse snackbar voorbij komt. Een Mexicano, een friet saté, een lihanboutje, kaassouflé, vijf kortelletten, drie kroketten, een smulrol, een viandel (mijn favoriet), een bereklauw en een ‘open been’ (frikandel speciaal) en ga zo maar door. Goed voor inspiratie!

Ferry van de Zaande – Doe mennene Mexicano

3. ‘Munne nassibal, munne nassibal, munne nassibal is heet’
Simpel, doeltreffend, en eigenlijk een advies voor dronken carnavalsvierders; kijk uit als je een nassibal besteld. Wacht even met een hap nemen, want ze zijn loeiheet als ze net uit ’t vet komen.

Bart Jansen – Munne Nassibal

4. ‘Ik wil een broodje frikandel’
De gebroeders Ko houden zoveel van frikandellen dat ze in een duur restaurant nog een broodje frikandel bestellen. Dat is echte liefde.

Gebroeders Ko – Broodje frikandel

5. ‘Wij vieren feest, dus hier die mayonaise want het is nu tijd voor de fri-kan-dè-luh’ (op de melodie van: Wij vieren feest, dus weg met die malaise, het is weer tijd voor de po-lo-naise)

Een medley van hits waarbij alle refreinen zijn voorzien van het woord frikandel. Guus Meeuwis, René Froger, Frans Bauer, De Zangeres Zonder Naam komen allemaal voorbij, u geserveerd door Kwalitaria Twan Swinkels & Family. Een kwalitaria is een, u raad het misschien, een snackbar van zeer hoge kwaliteit.

Kwalitaria Twan Swinkels & Family – De Frikandellenmedley

6. ‘Heit in de vetbak, party in de mik’ (wat Limburgs is voor: heet in de vetpan, feest in de mond)

Vleisboeket heeft een exotische electrohit uit 2007 van het Braziliaanse Bondo do Role omgetoverd tot vettige feesthit. Met een geweldige clip vol referenties naar ‘vleesboeketten’ en oude reclames.

Vleisboeket – Vi-va-vettig

7. ‘De frikandel-wel-wel, die lust ik wel’
De frikandel kan inmiddels gerust de populairste carnavalssnack genoemd worden. Muzikaal is dit geen topnummer, de zanger (of rapper) is van zeer dubieuze kwaliteit, maar in de clip wordt gefilmd hoe iemand zelf frikandellen maakt (tot drie keer toe). Hart voor de frikandel heeft Toon wel.

Toon Lamberts – De Frikandel die Lust ik wel

8. ‘Woarum dieje worst loate ligge, ik ben geen vegetarische trien’
Een oergezellig nummer over de buurvrouw die stiekem bij de HEMA een lekkere worst gaat eten. Logisch.

De Kleinkeinder – Lekkere worst van de HEMA

9. ‘Steek een falafel in je waffel’
Dit lied gaat over eten overal insteken, bijvoorbeeld een falafel in jouw waffel en een döner in mijn oor. Het doel hiervan is dat we niet met elkaar hoeven te praten, ‘want je bent leuk om naar te kijken maar toch echt niet meer’. Punt gemaakt, Rogier & Co.

Rogier & Co – Falafel

10. ‘Broodje, broodje Mexicano, doe maar met saté dan eten we er twee’
Dit is de eerste en zo te zien de laatste hit van carnavalstrio Hap Slok Weg (goede naam!). Het gaat over zuipen en broodjes mexicano eten. Zo simpel kunnen carnavalsnummers ook zijn en dat is maar goed ook.

Hap Slok Weg – Broodje Mexicano

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *