Glutenvrije pizza van New York Pizza is niet glutenvrij

Pizza pepperoniRadar heeft onderzoek gedaan naar de glutenvrije pizzá van New York Pizza nadat een medewerker aan de alarmbel trok. De pizzeria verkoopt glutenvrije pizzá maar blijkt niet aan die belofte te kunnen voldoen. En dat schijnt gevaarlijk te zijn voor mensen die geen gluten mogen eten.

Minimale sporen
Door het bereidingsproces van andere pizza’s in dezelfde keuken is het onmogelijk om een glutenvrije pizza te serveren. New York Pizza gebruikt aparte bodems en worden handen goed gewassen voor de bereiding. Toch is kruisbesmeting volgens de keten niet tegen te gaan. Het blijkt dus om een gluten arme pizza te gaan, die minimale sporen van gluten zou bevatten.

Ziek
Dit kan echter voor problemen zorgen volgens hoogleraar Humane Genetica Cisca Wijmenga. Ongeveer één procent van de Nederlanders is gluten intolerant. Zij kunnen erg ziek worden als ze toch gluten binnen krijgen.

Kleine lettertjes
New York Pizza geeft in een reactie aan dat de term glutenarm niet meer gebruik mag worden (voor de liefhebber dit staat in de Verordening EU nr. 828/2014). Deze term zou er voor zorgen dat mensen zouden kunnen worden misleid. Blijkbaar kan het verkopen van een glutenvrije pizza dan weer wel, al zegt de pizzeria op hun website in de kleine lettertjes dat ze kruisbesmetting niet kunnen uitsluiten.

Bekijk de uitzending terug.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *