Hiep hiep hoera: 4 februari is nationale frikandellen dag!
Vandaag 4 februari is het de dag van de frikandel. Een feestdag, een verjaardag, een dag om de frikandel te eren. Maar eigenlijk is het alsof een kind vraagt: wanneer is het kinderdag? Elke dag is het kinderdag. Het is ook elke dag frikandellendag. Maar op 4 februari is dat net even meer dan normaal!
De Vries
4 februari komt niet zomaar uit de lucht vallen want dat is de dag dat de frikandel werd geboren. Het ontstaan van de frikandel is alleen geen romantisch verhaal. Op 4 februari 1954 mocht slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktballen niet meer verkopen. Hij kwam met een plan, want aan de smaak lag het niet, de klanten gek waren op zijn gehaktballen. Door de vorm aan te passen naar een worst kwam de snack wel door de keuring. Over de naamgeving zijn vervolgens verschillende verhalen gaande maar waarschijnlijk kwam een Duitse klant met de naam Frikadelle, wat in Duitsland een platgeslagen gehaktbal is.
Beckers
Vijf jaar later kwam Jan Beckers, van snackfabrikant Beckers, en perfectioneerde de vorm en de smaak naar een frikandel die we vandaag de dag kennen. Beckers werd hierbij geĆÆnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur en voorzag de frikandel met een gladde buitenkant en fijn gemalen vlees.
600 miljoen frikandellen per jaar
Inmiddels eten we zo’n 600 miljoen frikandellen per jaar in Nederland. Dat zijn 35 frikandellen per Nederlander.- Ter vergelijking: we eten zo’n 300 miljoen kroketten per jaar. De frikandel is dus duidelijk de nummer 1 snack van Nederland. Met frikandellen dekbedovertrekken, frikandellen mondkapjes, een frikandellen kapsalon, een frikandellen pizza, een frikandellen vlaai en een frikandellen salade is de frikandel niet meer weg te denken uit onze eetcultuur.