Leffe BitterbalOok dit jaar mocht ik, dankzij ex-Smullers’ Quentin van der Pan, weer over de Horecava wandelen in de Amsterdamse RAI opzoek naar een nieuwe snack die het wat mij betreft in 2018 helemaal gaat maken. Zoals het de bekendste horecabeurs van Nederland betaamt worden alle nieuwe trends op het gebied van (fast)food & drinks gepresenteerd tijdens deze vierdaagse vaak onvergetelijke beurs.

Verwachtingen
Na vorig jaar de Krokodel te hebben geproefd op de beurs, welke in 2017 veel aandacht genereerde vanwege de eigenzinnige combinatie van kroket en frikandel, waren de verwachtingen ook dit jaar weer hoog gespannen. Het is ieder jaar maar weer de vraag of er een nieuwe snack op de markt wordt gebracht die dé topsnack van het voorgaande jaar kan overtreffen.

Bitterballen
Uiteraard heb ik weer mijn best gedaan om zoveel mogelijk snacks te proeven tijdens mijn bezoek afgelopen dinsdag 9 januari. Het begon meteen goed bij de stand van De Bourgondiërs met de limited edition Leffe (jaja, van het bier) Bitterbal. Waar ze in Amsterdam gek zijn op bitterballen met ragout en blokjes vlees in de vulling, weten onze vrienden uit het zuiden mijn hart sneller te laten kloppen met perfect draadjesvlees in een vrij donkere ragout met een unieke smaak afgetopt met de subtiele smaak van Leffe Bruin bier.
Kortgezegd: een bierterbal. Door ingrediënten zoals Leffe Bruin, laurier, tijm en rode wijnazijn te gebruiken onderscheidt de Leffe Bitterbal zich direct van de doodnormale bitterbal die we van onze kroegen en café’s gewend zijn. Een aanrader aankomend jaar wat mij betreft.

Leffe Bitterbal

Bitterballentour
Eenmaal op de bitterballentour deed ik ook de stand van Van Dobben aan, want deze kun je niet voorbij lopen zonder te hebben gecheckt wat er op het menu van aankomend jaar staat. En ze stelden niet teleur! Er zijn maar liefst twee nieuwe snacks geïntroduceerd onder de naam Meesterlijcke Rund – VOC-specerijen en Meesterlijcke Kaas – Grove Mosterd welke in een kroket- en een bitterbalvorm worden aangeboden. De VOC-variant met specerijen als bijvoorbeeld kruidnagel, foelie en Amsterdamse ui van Kesbeke is geinspireerd op grootmoeders stoofpotje en smaakt naar een vertrouwde bitterbal met een goede smaakvolle ragout, zoals we hem graag eten, maar dan nét even met iets extra’s. Die VOC-specerijen dus.
Waar ik écht enthousiast van werd was de Kaas – Grove Mosterd bitterbal, want waarom is dit niet eerder gedacht. Als je mosterd óp je bitterbal doet, waarom dan eigenlijk niet er ín. Bij Van Dobben waren ze zo slim om hier iets op te bedenken. Waar een kaassnack soms wat vlak van smaak kan zijn, is de kaas-mosterdbal uitstekend in balans. De kaas smaakt naar kaas en de grove mosterd, mijn favoriet, is aanwezig, maar niet overheersend. Hierdoor gaan de twee smaken in harmonie samen in deze snack.

Van Dobben kaasbitterbal

Halal frikandel
De stand van Mekkafood met hun 100% halal snacks deelden frikandellen uit. Nu ben ik onlangs gestopt met het eten van frikandellen, omdat ik geen varkensvlees meer eet. Mijn lichaam reageert daar niet goed op, maar laten we niet afdwalen. De frikandellen van Mekkafood zijn van kip gemaakt, maar je proeft gek genoeg geen verschil. Een positief alternatief voor mensen die dus geen varkensvlees eten. Daarnaast mocht ik de Premium frikandel proeven. Deze frikandel is in tegenstelling tot de meeste frikandellen niet gemaakt van seperatorvlees, maar van kippendij. Wel heb je me ooit! Een frikandel als deze is een welkome snack voor een luxepoes als ik. Het vlees is minder sterk van smaak en dat is ook helemaal niet erg, je proeft dat je hier te maken hebt met premium ingrediënten. Ook het korstje is verrassend knapperig en dus kan ik alleen maar hopen dat deze snack snel in de vitrine van vele snackbars zal liggen.

MekkaFood

Frozen frisdrank
Op het gebied van dranken kwam ik iets tegen wat al bestaat, de Coca-Cola en de Fanta Frozen. Nee, niet die van Disney, maar de bevroren variant op de frisdrank. Met slechts 10 kcal per 100 ml een aangenaam lekker drankje om van te genieten zonder dat de calorieënteller op hol slaat. De Fanta-variant Strawberry is zelfs suikervrij. Fanta Orange en Exotic bevatten nu 40% minder suiker dan de standaard variant, in de loop van 2018 zullen ze als suikervrije variant volgen. Het allerlekkerste aan deze frisse, Frozen frisdrank is dat er koolzuur in zit wat het nét even anders dan bijvoorbeeld een slush puppie maakt. Aanrader voor als je bijvoorbeeld naar de bioscoop gaat. Deze Frozen frisdranken zijn o.a. t verkrijgen bij Pathé De Munt in Amsterdam.

Al met al een interessante editie van de Horecava 2018 met niet hele schokkende nieuwe snacks, maar zeker een aantal releases om naar uit te kijken het aankomende jaar!

Frozen drank

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *