In de loopgraven (patatoorlog deel II)

Snackafval (Flickr.com - m01229)De motie van D66 om de Hilversumse ondernemer Youness Boughlalah te beletten bij twee Hilversumse scholen zijn gefrituurde waren te verkopen heeft het niet gehaald. Maar voordat de raadscommissie tot deze conclusie kwam waren we wel drie uur en negen insprekers verder.

Negen insprekers
Namens Snacknieuws was ik aanwezig bij de bijeenkomst. De negen insprekers waren verdeeld over twee kampen: voor en tegen het verbod om bij scholen te mogen venten. Tegen het verbod waren 4 insprekers waaronder Frans van Rooij (ProFri – Vereniging Professionele Frituurders) die een helder betoog hield en uitlegde waarom aardappels en juist gefrituurde producten gezond zijn. Uiteraard was snackkar eigenaar Y.B. tegen. Hij laat veel foto’s zien van wat hij allemaal voor “foute” verpakkingen in de prullenbakken vindt en ook heeft hij bewijs dat in de schoolautomaten het water duurder is dan de frisdrank die er in alle maten en soorten te koop is. De scholen, die naar buiten pretenderen zo gezond en verantwoord bezig te zijn, moeten intern nog eens kritisch naar de aangeboden menukaart kijken was de strekking.

Obesitas offensief
Voor het verbod waren de scholen: op hun beurt speelden ze het vooral over verantwoordelijkheid die zij hebben als opvoeder en de pretentie leerlingen gezonde snacks aan te bieden. Ja, inderdaad de catering was verpacht en nee, het verbod was er niet bedoeld om de concurrentie te verdrijven.
Maar rector van het Comenius college vond het heel erg dat hij “door ouders met liefde gesmeerde boterhammen” in de prullenbak vond.

De rectoren hadden diverse zwaargewichten geronseld. Zo zag een oud directeur van de GGD hier duidelijk het begin van Obesitas en wist dat dit de basis is voor 70 jaar ellende. De raad moest nu handelen en de frituur verbannen net als het roken jaren geleden. “Heel Nederland kijkt naar u!” Het probleem van een wat opzichtig geparkeerde snackkar bij een school was hiermee opeens een nationaal probleem geworden.

Kritische opmerkingen en vragen
Nadat iedereen zijn zegje had gedaan konden de raadscommissieleden vragen stellen aan de insprekers en het leek er toen al op dat de commissie niet met de insteek van de scholen mee ging. Hier een korte sfeer impressie van wat opmerkingen, vragen en antwoorden:

  • Een rector herkende de foto niet met het dure water.
  • Het lijkt wel of patat ongezonder is dan roken.
  • Weet u wel hoeveel calorieën in die roze koeken zitten die u verkoopt? De rector wist het niet (439 en dat zijn wel 3 kroketjes).
  • Als je om elke school een cirkel van 250 meter trekt (een APV aanpassing als deze geldt dan voor heel Hilversum) valt er niks meer te venten in Hilversum. Maar wat dan te doen als er ook supermarkten, benzinepompen en frietzaken binnen deze 250 meter te vinden zijn?
  • Zo werd er gemeld dat het Luzac college 19 frietzaken, benzinepompen en supermarkten binnen de 250 meter heeft…. Moet bv. AH dan ook zijn deuren sluiten?

Wat zijn eigenlijk gezonde producten en wat is ongezond? U begrijpt de verdeeldheid bleef maar het uiteindelijke oordeel van de collegeraad was duidelijk: het voorstel is onvoldragen en wordt daarom niet naar de raad gebracht.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *