Juryleden “Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018” gezocht
Voor de tweeëntwintigste keer gaat Omroep Brabant op zoek naar “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018”. De verkiezing is voor de professionele bakker en slager, de thuisbakker en leerlingen van horeca opleidingen. Dit jaar bestaat de beoordelingscommissie uit een bakker, een slager, een kok én een consumentenjury. Voor die jury kan iedereen zich nu aanmelden. Een buitenkansje voor de echte liefhebbers!
Geschiedenis Brabants worstenbroodje
Het worstenbroodje is al decennialang een ongekend populaire snack in Noord-Brabant. Naar schatting worden er jaarlijks 25 miljoen worstenbroodjes gegeten. De snack is ontstaan op het Brabantse platteland waar boeren al het vlees van het varken wilden gebruiken. Omdat er nog geen vriezers bestonden, werd het vette gehakt in een broodje verwerkt zodat het langer houdbaar bleef. In 2016 is het Brabants worstenbroodje op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.
Recept worstenbroodje
Mocht u in plaats van jurylid zijn liever zelf meedoen met de wedstrijd, ook dat kan. Het recept komt er simpelweg op neer dat het deeg om het varkensgehakt gevouwen wordt. Een echt Brabants worstenbroodje is dicht en gemaakt van deeg voor witbrood. Zo blijft het vet van het vlees in het broodje. De broodjes zijn warm het lekkerst.