Nationale Krokketendag: 9 oktober, een dag vol smaak!

Op 9 oktober vieren we in Nederland Nationale Krokketendag, een dag gewijd aan een van onze geliefde snacks: de kroket. Deze knapperige, met ragout gevulde lekkernij is een favoriet in snackbars, cafetaria’s en zelfs thuis bij de Nederlanders. Laten we eens duiken in de geschiedenis van de kroket, en waarom we deze heerlijke traktatie op 9 oktober vieren.


Advertentie


De Oorsprong van de Kroket
De geschiedenis van de kroket gaat terug tot de 18e eeuw. Het woord “kroket” komt van het Franse woord “croquer,” wat “knarsen” betekent. De kroket zoals we die vandaag de dag kennen, ontstond in Nederland als een manier om restjes vlees te verwerken. Het bestond oorspronkelijk uit een vulling van ragout gemaakt van rundvlees, kip of andere ingrediënten, omhuld door een krokant laagje paneermeel. Deze combinatie van smeuïge vulling en knapperige korst maakte de kroket al snel tot een nationale favoriet.

De Kroket in de Nederlandse Cultuur
De kroket is diep geworteld in de Nederlandse culinaire cultuur. Het is niet alleen een geliefd tussendoortje, maar het wordt ook vaak geserveerd in lunchrooms, bij de borrel, of zelfs als onderdeel van een warme maaltijd. De klassieke manier om een kroket te eten, is op een broodje, ook wel bekend als een “broodje kroket,” meestal geserveerd met mosterd. Dit iconische duo heeft menig Nederlandse maag tevreden gesteld.

Nationale Krokketendag: 9 oktober
Maar waarom vieren we Nationale Krokketendag op 9 oktober? Deze datum is gekozen als eerbetoon aan een specifieke gebeurtenis in de geschiedenis van de kroket. Het is de geboortedag van culinair journalist Johannes van Dam die ‘Het Krokettenboek’ schreef. Het boek werd postuum uitgegeven waarna we sinds 2014 de Nationale Krokettendag vieren op 9 oktober.

Kroket op brood
Een echte kroket!

Hoe Kun Je Nationale Krokketendag Vieren?
Er zijn verschillende manieren om Nationale Krokketendag te vieren:

  1. Bezoek een lokale snackbar of cafetaria: Ga langs bij je favoriete eetgelegenheid en geniet van een versgebakken kroket.
  2. Zelfgemaakte kroketten: Als je een keukenprins of -prinses bent, kun je overwegen om zelf kroketten te maken. Er zijn tal van recepten beschikbaar, zowel voor traditionele als moderne varianten.
  3. Kroketproeverij: Nodig vrienden of familie uit voor een kroketproeverij en probeer verschillende soorten kroketten, van klassiek tot vegetarisch. Proef en vergelijk ze!
  4. Eetwedstrijd met kroketten: Wie kan het meeste kroketten op? Laat ze wel eerst even afkoelen.
  5. Kroketten met een twist: Verken nieuwe en unieke kroketvariaties bij lokale restaurants of foodtrucks die zich specialiseren in creatieve snacks.

Ongeacht hoe je ervoor kiest om Nationale Krokketendag te vieren, één ding is zeker: het is een dag gewijd aan het genieten van een van de meest geliefde Nederlandse snacks. Dus, of je nu een fervente kroketliefhebber bent of gewoon af en toe van deze lekkernij geniet, 9 oktober is de perfecte gelegenheid om je waardering voor de kroket te uiten en te delen met mede-snackliefhebbers. Geniet van je kroket op deze speciale dag en vier de rijke smaak en geschiedenis van dit heerlijke gerecht!

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *