In het boek Dit zijn wij – De 100 belangrijkste tradities in Nederland staan de belangrijkste snacktradities van Nederland. Tijs van den Boomen deed onderzoek en ontdekte vele regionale verschillen. Dit zijn de top 10 snacks van Nederland:

1. Doelpaal
Op de eerste plek staat de doelpaal, een frikandel van 35 centimeter, ook bekend als de frikandel XXL. De supergrote frikandel is een idee van de Belgische snackfabrikant Vanreusel.

2. Knoepert
De Knoepert is een snack die de New Kids eten in hun favoriete snackbar en ontmoetingsplek ’t Pleintje in Maaskantje. De Knoepert lijkt op een magnum, het is een snack met veel vlees op een stokje.

3. Broodje speklap
De Haagse lekkernij bestaat uit gemarineerde speklappen van de groothandel, die drie minuutjes in de frituur zijn geweest met een broodje eronder, garnering ernaast en saus erover heen.

4. Patatje Kapsalon
De Kapsalon is van oorsprong een Rotterdamse maaltijd. De kapsalon bestaat uit patat met shoarma, kaas, sla, en saus. De Kapsalon is inmiddels zo populair dat zelfs de Amerikanen de maaltijd gaan verkopen.

5. Frikandel totaal
De frikandel totaal komt uit Nijmegen. De ene helft van de frikandel is bedekt met satésaus, de andere met speciaal (mayonaise, curry en ui).

6. Mekkafood
Mekkafood zijn honderd procent halal snacks uit Venlo. Wout van Eeuwijk wilde een product maken dat door iedereen gekocht en gegeten kan worden.

7. Eierbal
De eierbal begon als paasgebruik: de overgebleven hardgekookte eieren werden ingepakt in gehakt en daarna gebakken. In Groningen is er een variant met ragout in plaats van ei. In Venlo is er een andere variant: het frietei. Omdat ei lastig is in te vriezen worden eierballen altijd vers gemaakt.

8. Berehap
De Berehap is een in stukken gesneden gehaktbal met stukken ui ertussen. Net als de eierbal is de ui lastig in te vriezen. Daarom verzon Fabrikant Mabos Snacks een coating en patenteerde de naam ‘berehap’. Daarom verkopen concurrenten de snack onder andere namen zoals berenpoot, berenklauw of berenlul.

9. McKroket
De McKroket is een ronde kroket op een broodje, alleen verkrijgbaar bij de Nederlandse en Antilliaanse vestigingen van MCDonald’s.

10. Shoarmarol
De Shoarmarol is snack met van binnen shoarmavlees gerold in filodeeg.

Voor jou geselecteerd:

5 thoughts on “Snack top 10 van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *