Top 5 Berlijnse snacks

In mijn voorbereiding op mijn reis naar Berlijn vond ik ook de top 5 van Berlijnse snacks en die wil ik u niet onthouden:


Advertentie


5. Boulette, deze heeft nog het meeste weg van de Hollandse gehaktbal. Het verschil zit hem in de uien, daar zitten er nogal veel van in. Bouletten zijn te koop bij de meeste worststandjes en bakkerijen.

4 Berliner, het is een gefrituurde deegbol die wij in Nederland meestal Berlinerbol noemen. De Berliner is gevuld met banketbakkersroom en een soort jam of marmelade. Het deeg wordt gemaakt van ei, melk en boter, dat wordt dan gefrituurd. De vulling komt er later in en als hoogtepunt komt er nog wat poedersuiker op. Dan heb je de echte traditionele Berlijnse bol!

3 Bretzel, deze broodjes hebben de vorm van een krakeling en zijn bestrooid met zoutkorrels. Vooral als ze net uit de oven komen zijn deze broodjes zéér goed te eten! Je kunt ze kopen bij de meeste bakkers in Berlijn, waar ze vrolijk op de toonbank staan.

2 Döner, men zegt vaak dat Döner uit Berlijn komt, of dat waar is is niet bekend. Wel dat Döner (Kebab) al sinds de jaren ’70 in Berlijn wordt verkocht. En met liefde, want dagelijks wordt er 200 tot 300 ton vlees verkocht in Duitsland. De Berlijnse Döner is te verkrijgen met verschillende soorten kool en salades. Je kunt uit “Kräuter”, “Knoblauch”, “Scharf” of “Curry” kiezen als saus bij de meeste imbisjes. Döner is vooral populair als snack na het uitgaan.

En natuurlijk sinds 1949 met stip op één:

1 Currywurst, de snack bestaande uit een gebraden worst (mit oder ohne Darm) en een saus van tomatenpuree, worcestershire saus en currypoeder werd dankzij Herta Heuwer razend populair in Berlijn en omstreken. De saus kreeg later de naam “Chillup”. Nog steeds is deze oer-Berlijnse snack na 60 jaar springlevend ondanks de opkomst van de Burger Kings en KFC’s. Sterker nog, de Imbisstands (snackbars) verdienen aan de Currywurst in Duitsland meer geld dan Burger King en McDonald’s samen aan hamburgers, patat etc.

Het is de meest gegeten snack in Berlijn, al vele jaren lang. Uiteraard zijn er nog meer snelle snacks voor onderweg zoals bratworst, bockworst, eisbein, bollenfleisch en reibekuchen maar vielen buiten de top 5.

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

3 gedachten over “Top 5 Berlijnse snacks

 • 17 december 2012 om 17:23
  Permalink

  bericht aan de redactie, de foto die gebruikt is bij de currywurst (no 1) is een andere dan dat ik aan had geleverd, deze foto suggereert mi. dat currywurst pommes op één staat en dat is niet juist het is de gewone currywurst zonder verder broodjes of pommes die op één staat, currywurst op een kartonnen bordje en verder niks

  Beantwoorden
  • 18 december 2012 om 13:36
   Permalink

   Hallo Hans, we hebben een andere foto uitgezocht, die beter aan de beschrijving voldoet. Wij zijn gek op frieten dus zoeken we altijd graag naar foto’s met frieten.

   Beantwoorden
 • 18 december 2012 om 15:27
  Permalink

  ja inderdaad, onze hoofdredacteur Joost heeft in het verleden van Veronica de bijnaam “vriend van de frieten” gekregen, was ik even vergeten……. maar hij draagt hem dus nog steeds met ere.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *