Voedingcentrum geeft tips voor veilig gourmetten

Een beetje kerst bestaat voor 50% uit gourmetten. Grote kans dat je dit dus al gedaan hebt of gaat doen. Schijnbaar worden mensen vaak ziek door gourmetten. Bijvoorbeeld doordat eten te lang uit de koelkast staat, verkeerde hygiëne of het niet goed doorbakken van het eten. Het Voedingcentrum geeft daarom zeven tips om veilig te gourmetten.

Tip 1: Handen wassen.
Was bij het bereiden van het eten je handen, voor het eten en na elk toiletbezoek. Moet we dit nu echt vermelden?

Tip 2: Eten mag niet te lang buiten de koelkast staan.
Laat vlees en vis maximaal twee uur buiten de koelkast staan. Zorg dat het afgedekt is en ver van het gourmetstel.

Tip 3: bak het vlees en vis goed door
Vlees of vis dat niet goed doorbakken is een bron van schadelijke bacteriën. Die verspreiden zich ook makkelijk in rauw vlees of vis.

Tip 4: Gebruik verschillend bestek voor rauw en gebakken eten
Ga niet met je vork in rauw eten zitten prikken om daarna met diezelfde vork weer verder te eten. Gebruik verschillend bestek.

Tip 5: bewaar kliekjes niet te lang
Zorg dat de (vlees)restjes snel weer in de koelkast worden gezet. Eventueel kunnen ze opgebakken worden om dan later te eten.

Tip 6: Maak niet te grote porties
Serveer meerdere keren kleine porties met vlees. Het staat in de koelkast beter en veiliger dan op de eettafel. Zodra iets op is kan het aangevuld worden.

Tip 7: Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingcentrum en de 5x veilig koken pagina.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *