Waarom eten we op Koningsdag een tompouce?

Oranje tompouceOp Koningsdag eten we massaal een oranje tompouce. Maar waar komt dit gebruikt vandaan? Wij gingen op onderzoek uit.


Advertentie


Bedenker en naamgever
De tompouce (ook wel tompoes) werd in 1858 voor het eerst gemaakt door een Amsterdamse banketbakker. Het baksel bestond al veel langer. In 1651 werd de ‘millefeuille’ (duizend laagjes) geïntroduceerd. De Amsterdamse bakker gaf deze lekkernij alleen de naam tompouce. Het idee van de naam kwam door een verhaal over een Friese dwerg Tom Pouce. Tom Pouce was een circusdwerg die een tour maakte door Nederland.

Oranje Tompouce

Waarom een tompouce met Koninsdag?
Maar waarom eten we dan massaal tompoucen tijdens Koninsdag en voorheen Koninginnedag? Bij de geboorte van een normale sterveling eten we beschuit met muisjes maar bij het Koningshuis eet men bij een geboorte een tompouce. Aangezien we de geboorte van de koning vieren eten we dus een oranje tompouce.

Manieren om een tompouce te eten
Maar wat is de beste techniek om een tompouce te eten? Er zijn verschillende technieken:  De daklichter, prakkers, happers, snijders, splitsers en varianten op deze technieken. De daklichters halen het dakje van de tompouce af en eten dan de tompouce. De prakkers die prakken de tompouce in stukken met een vork. De happers nemen direct een hap van de tompouce met hun mond. De snijders die snijden de tompouce met mes en vork. De splitsers die snijden de tompouce doormidden met hun mes (of vinger). En dan zijn er nog personen die verschillende technieken combineren. BNN/NTR deed onderzoek naar de beste en meest voorkomende variant van het eten van een tompouce.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *