Waarom wij als Nederlanders zo graag gourmetten

Tijdens de feestdagen halen miljoenen Nederlanders hun gourmetstel weer van zolder. Met veel plezier prutten we urenlang met kleine stukjes vlees, aardappelschijfjes, reepjes paprika en champignons in de minipannetjes om vervolgens een uur in de wind te stinken. Hoe komt het toch dat gourmetten is verworden tot een populair onderdeel van de Nederlandse cultuur?


Advertentie


1. Geslaagde campagne
Dat we in Nederland zo massaal aan het gourmetten slaan tijdens feestelijke gelegenheden is te danken aan een zeer geslaagde promotiecampagne daterend uit de jaren ’70. Deze campagne met de titel ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’, werd gevoerd door het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf en was een reactie op de toenemende populariteit van kaasfondue.

2.- Makkelijk
Urenlang in de keuken staan en uitgebreid dineren zit bij ons Nederlanders niet in het systeem. De feestdagen leveren dan ook op voorhand vaak al ontzettend veel stress op. Immers, tijdens de feestdagen dient er wél groots uitgepakt te worden. Gelukkig biedt gourmetten dan de ideale uitkomst. Door kant-en-klare gourmetpakketten is het gourmetten namelijk uiterst snel voorbereid en even snel weer opgeruimd.

3. Voor ieder wat wils
Bovendien hoef je bij gourmetten geen rekening te houden met de uiteenlopende dieetwensen van je gasten. Gourmetten biedt namelijk voor ieder wat wils! Iedereen kan tenslotte zelf bepalen welke ingrediënten hij of zij in het pannetje stopt. Dat scheelt alweer een hoop gestress.

4. Gezellig
Gourmetten zorgt bovendien voor een gezellige en dynamische sfeer aan tafel. Je bent met elkaar zo uitgebreid bezig met het gehele bak- en braadproces, dat de gesprekken ongetwijfeld aangenaam en luchtig zullen blijven en pijnlijke stiltes en ingewikkelde discussies vermeden worden. En daarmee zal de gewenste gezelligheid bewaard worden.

5. Klein maar fijn
De kleinschalige vorm van gourmetten sluit bovendien goed aan bij de Nederlandse ‘doe maar gewoon’-mentaliteit. Gourmetten zal niet snel als overdreven, opzichtig of hoogdravend ervaren worden. Een label dat we als Nederlanders maar al te graag vermijden. Met gourmetten zit je dan ook safe: iedereen weet vooraf wat er verwacht kan worden.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *