Spanje doet onderzoek naar diepvriespizza’s en resultaten zijn schrikbarend

We weten allemaal dat pizza niet de gezondste keuze is, maar de resultaten van een recent Spaans onderzoek zijn ronduit schrikbarend. De Spaanse consumentenorganisatie OCU onderzocht 150 supermarktvarianten, en slechts twee daarvan kregen een positieve beoordeling op voedingswaarde. Dit roept de vraag op: hoe zit het met de pizza’s in Nederland? De kans is groot dat de resultaten hier vergelijkbaar zullen zijn.

Waarom zijn de meeste supermarktpizza’s ongezond?

Bij het testen van zowel gekoelde als diepvriespizza’s ontdekte de OCU dat de meeste varianten te veel zout, ongezonde vetten en kunstmatige toevoegingen bevatten. In veel gevallen bevat een halve pizza al de helft van de maximale dagelijkse zoutinname. Bovendien worden goedkope kazen en oliën gebruikt die rijk zijn aan verzadigde vetten, wat de voedingswaarde verlaagt.

Een ander probleem is dat deze pizza’s weinig verzadigen. Een enkele portie bevat al snel 500 calorieën, maar veel mensen eten met gemak een hele pizza op. Dit maakt ze eerder een caloriebom dan een verantwoorde snack.

De enige twee gezonde opties

Van de 150 geteste pizza’s kregen slechts twee een goede beoordeling:

  • Garden Gourmet Veggie Lovers: Deze vegetarische pizza scoorde hoog dankzij het hoge groentegehalte, een laag percentage verzadigde vetten en het ontbreken van kunstmatige toevoegingen. Wel is de prijs aan de hoge kant: €6,89 per stuk.
  • Buitoni Forno di Pietra Vegetale: Deze variant bevat ook geen kunstmatige toevoegingen en heeft een goede voedingsbalans. Met een prijs van €3,65 is deze een stuk vriendelijker voor de portemonnee, al bevat hij iets minder groenten dan de Garden Gourmet-pizza.

Een gezonder alternatief: Maak je eigen pizza!

Voor wie echt bewust wil snacken, raadt de OCU aan om zelf een pizza te maken. Gebruik een volkoren bodem, verse groenten, magere kaas en een lichte saus op basis van tomaat. Extra vergine olijfolie in plaats van verzadigde vetten maakt een groot verschil en past perfect binnen het mediterrane dieet.

Lastige etiketten bemoeilijken keuzes

Veel consumenten laten zich misleiden door verpakkingen met termen als “ambachtelijk” of “rijk aan ingrediënten.” De OCU pleit voor strengere regelgeving, zodat etiketten duidelijker worden en kopers bewuste keuzes kunnen maken.

Deel dit op

Meer vet nieuws

KFC Singapore introduceert pittige Samyang Buldak-specials

KFC Singapore brengt tijdelijk een nieuwe, pittige samenwerking naar het menu. Van 2 april tot en met 13 mei 2025 zijn er drie speciale gerechten verkrijgbaar, geïnspireerd door de bekende Samyang Buldak Ramen.

NYP Bitterballen pizza

De leukste snackgrappen van 2025

Ieder jaar worden rond deze tijd de leukste en bijzonderste snacks bedacht. Helaas wie op de kalender kijkt weet dat het 1 april is. Vaak blijft het bij een grap, maar heel soms zit er in deze nieuwtjes toch een waarheid. Dus we blijven hopen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *