Russen vullen koelkasten met McDonald’s eten

Door de oorlog in Oekraïne zijn er inmiddels diverse grote fastfoodketens uit Rusland vertrokken. McDonald’s is met 850 vestigingen een van de grootste spelers. Ook het vertrek van KFC zal er flink inhakken want met hun vertrek verdwijnen er liefst 1000 restaurants uit het Russische straatbeeld. Daarnaast zijn ook Starbucks (130 vestigingen), 50 Pizza Huts, 186 Papa John’s restaurants en de voor ons minder bekende keten Panda Express uit Rusland vertrokken.

1990
Na de aankondiging van het vertrek vormde er lange rijen bij de ketens. Russische inwoners wilde nog één keer eten bij de fastfoodketens. Want een McDonald’s is zoveel meer dan een fastfoodketen in Rusland. Het is een teken van de Russen die de Westerse wereld omarmden. In 1990 stonden er lange rijen toen de eerste vestiging werd geopend. De val van de muur, het einde van de koude oorlog, het was een historische tijd met eindelijk Westerse producten in Rusland. Er trokken daarom 30.000 mensen naar het net geopende McDonald’s restaurant om hun eerste Big Mac of McChicken te eten.

Koelkasten vol met McDonald’s
Het lijkt nu precies andersom te zijn. Westerse bedrijven vluchten uit Rusland en het is de vraag is of de ketens terugkeren en op welke termijn. Want de Russische staat wil alle bezittingen opeisen van de vertrekkende bedrijven. Een terugkeer zou daardoor, ook na een oorlog, heel lastig kunnen worden. Daarom sloegen de grootste Russische fans van McDonald’s direct grote voorraden in. Dat zorgde voor koelkasten vol met hamburgers. Ook worden er nu McDonald’s items voor woekerprijzen aangeboden op online veilingsites. McDonald’s heeft aangegeven het salaris van de 62.000 Russische werknemers door te betalen.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *