Smulgids is een Michelin Gids voor frituurspeciaalzaken

Snackbar vitrineOp maandag 30 september verschijnt de eerste Nationale Smulgids. Deze gids is een initiatief van vakvereniging ProFri in samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum en roemt de beste frituurspeciaalzaken van Nederland. Het is dus een soort van Michelin Gids voor frituristen.


Advertentie


Doordat de ranglijsten van de Cafetaria Top 100 en de AD Friet Test zijn opgeheven is er ruimte voor een nieuw overzicht. “Het is bij velen in de branche een lang gekoesterde wens om bijzondere frituurspeciaalzaken voor het voetlicht te brengen. Wij zetten hiermee de eerste stap,” zegt Frituurcentrum-directeur Frans van Rooij.

Keurmerken
De Nationale Smulgids bevat de gegevens van tientallen cafetaria’s, snackbars en frituren uit Nederland. Voorwaarde is dat de frituurspeciaalzaak beschikt over het keurmerk Goed Gefrituurd (verkregen bij uitmuntend vakmanschap) en/of Met Goud Bekroond (verkregen door keurmeesters bij ambachtelijke frituurspecialiteiten). Aangezien niet alle frituristen beschikken over deze keurmerken, uitgegeven door ProFri en het Frituurcentrum, wordt er gewerkt aan een Wildcard-classificatie. Voorlopig lijkt de gids dus vooral uit aanhangers van ProFri en Frituurcentrum te bestaan.

Smulscore
Frans van Rooij geeft aan dat er lang gezocht is naar een zo objectief mogelijke criteria om de speciaalzaken te selecteren. Het doel is om deze uitgave uit te bouwen tot een sterrengids met honderden frituurspeciaalzaken. Mede daardoor zal er een online beoordelingssite Smulscore komen, met deze site kunnen consumenten frituurspeciaalzaken beoordelen.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Een gedachte over “Smulgids is een Michelin Gids voor frituurspeciaalzaken

  • 30 september 2019 om 11:16
    Permalink

    Op Frietopia kunnen consumenten al jaren friettenten beoordelen. Ik hoop dat net zoals daar de beoordelingen van gebruikers die vaker friettenten beoordelen daar zwaarder meetellen dan gebruikers die 1x hun plaatselijke friettent heel goed beoordelen, want dan krijg je een scheef beeld.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *