Wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner?

Het is een mooie vraag voor in een quiz: wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner? Weet u het antwoord? Na het lezen van dit artikel wel!

Shoarma
Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent. Shoarma is een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. En in Nederland ook met varkensvlees. Het geroosterde en gemarineerde vlees wordt dun van het spit afgeschraapt en meestal gegeten in een pitabroodje. In de supermarkt kunt u shoarma in een bakje kopen.

Gyros
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht gemaakt van een spies met gegrild varkensvlees, maar wordt soms ook gemaakt van kip. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid. Het Griekse woord Gyros betekend rond(e). Het gerecht Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade, tzatziki of yoghurt en platte broodjes.
Kebab
De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip. Kebab is standaard gemaakt van kalfsvlees tenzij u vraagt om kip kebab. Kebab krijgt u vaak in een Turksbroodje.

SelectSelect
Döner (kebab)
Tenslotte hebben we döner. Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden.

Het verschil zit hem dus vooral in de manier van bereiden, de kruiden en de manier van opdienen.

 

Voor jou geselecteerd:

30 thoughts on “Wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner?

 1. Wat een onzin… van Wikipedia gehaald?

  Kebab staat in Turkije meestal voor een manier van gekruid gehakt bereiden. Adana kebab is bijvoorbeeld een hele pittige gehaktstaaf die inderdaad mét brood geserveerd wordt. Niet in brood. Zo zijn er nog een aantal varianten zoals Bodrum, Istanbul. Dan heb je ook nog groente varianten zoals Patlican Kebab (aubergine met gehakt).

  Shoarma bestaat over het algemeen uit slierten vlees die niet van een verticaal hangend ‘draaiding’ komen. Shoarma kennen ze in Turkije niet. Het komt van origine uit Libanon/Egypte/Israël.

  Doner en Gyros verschillen alleen qua vlees van elkaar. Gyros is altijd varkensvlees. Döner is dat nooit.

  1. Beste Je Boy,

   Hartelijk dank voor je feedback. Voor dit artikel zijn er meerdere bronnen gebruikt en proberen we, net zoals met alle artikelen, zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Een aantal van de vleessoorten liggen dicht bij elkaar en daar zit misschien ook de verwarring in. In het Amerikaans komt verwijst kebab naar shish kebab (Turks: Sis kebap) wat wil zeggen gekookt op een spies, terwijl in Europa het verwijst naar kebab Doner (gesneden vlees geserveerd in een pita). In het Midden-Oosten kan kebab ook verwijzen naar vlees dat wordt gekookt boven of naast de vlammen. De manier van serveren is daar ook anders.

   Wat shoarma betreft op Wikipedia staat letterlijk: The Arabic naming shawarma or shawurma comes from the Turkish word çevirme [tʃeviɾˈme] “turning”. Ook in een aflevering van het Klokhuis wijzen ze op deze link. Daar zie je trouwens ook shoarma op een spies. De aflevering is te bekijken via: http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/1129/SHOARMA%20EN%20KEBAB.

   Ik heb een paar kleine aanpassingen in het artikel gedaan om het nog iets duidelijker te maken.

   Vriendelijke groet,
   Joost

   1. Als er in dit artikel info staat die van Wikipedia af is gehaald (zonder de bron te controleren), is die info absoluut niet betrouwbaar. In Wikipedia kan namelijk iedereen die info aanpassen.

    1. Flauwekul. In 2005 werd er al onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van Wikipedia. Er blijken net zoveel fouten in te zitten als een normale encyclopedie. Juist omdat er meer mensen aan werken heeft een zelfreinigende functie. Als je dan van die mafkezen als Mabel hebt die zelf stukjes aan gaan passen dan komt gelijk de wikipediapolitie en herstelt het weer. Zie o.a. : http://tweakers.net/nieuws/40356/wikipedia-net-zo-betrouwbaar-als-encyclopaedia-britannica.html

  2. Kebab is echt niet alleen met gehakt. Sis kebab, doner kebab en zelfs groente kebab bestaat ook en heet ook zo. Het artikel klopt wel degelijk.

  3. Mer mijn vriendje uit eten.alles afhankelijk van broodje diner.als je dat kan een leuke partner zeker als je ook siskebab kan maken en fallaffeltjes een aanrader is kikkererwten linzensoep.miryxxx

 2. Ook dat filmpje van klokhuis klopt van geen kant! Donerkebab van gehakt wordt gemaakt is een westers variant! Echte doner wordt gemaakt van lappenvlees. Gehakt wordt gebruikt omdat het goedkoper in inkoop is. In turkije is het absoluut not done om gehakt te verkopen! Dan kun je je zaak wel opdoeken. Verontrustend dat zelfs een programma als klokhuis foute informatie geeft. Geen enkel research gedaan dat is voor een turk wel overduidelijk. Het klopt dat het woord shoarma is afgeleid van het woord cevirme. Maar cevirme benaming wordt in Turkije alleen gebruikt voor een dier aan een spit meestal een lammetje . Dus het hele dier aan de spit op een hout vuurtje. Verder niks te maken met shoarma. Shoarma is doner net als gyros. Gewoon een andere naam en kruiden die in het land gebruikt worden. Gyros en doner zijn identiek met kruiden en weinig verschil doner betekent ronddraaiend en gyros ook. En kebab betekent gegrild. Dat hoeft niet perse vlees te zijn maar kan ook groente zijn. Wat jullie melden is klinkklare onzin! Erg frustrerend want zo breng je een eetcultuur naar de klote.
  mvg, sever

 3. Shoarma , is hier in nederland bijna altijd van varkens of lam gemaakt.De meeste zaken verkopen varkens shoarma is mijn ervaring, lams is te krijgen maar komt vaak uit de vriezer…Teminste hier bij ons hangt er nooit lams aan het spit altijd varkens.

  Doner, de ene zaak verkoopt chicken of kalfs doner, lappenvlees gekruid op elkaar gestappelt op spit. Maar ben ook wel bij donerzaken geweest waar het heerlijk gekruid kalfsgehakt was wat ze op de spit hadden.

  Donerkebab……? geen idee de meeste zaken waar ik ben geweest verzinnen ze wel wat voor hun echt doner of donerkebab is. Shiskebab is toch vaak verschillende soorten vlees en groenten op een spies van de grill?

 4. Voor de helderheid: Kebap of Kebab is niet Turks. Kebap komt uit Perzie (dus Iran, Afghanistan) en zuiden van Rusland, (Kaukasus), Armenie, Georgië, etc. Turken hebben dit meegenomen vanuit het midden oosten naar Byzantium, het huidige Turkije. Overigens is de Tartaar wel Turks, Tataren (Mongolen) bewaarden vaak vlees onder de zadel van hun paarden tijdens lange doortochten, waardoor het platgeslagen en mals werd.

 5. Nou ik ben in Turkije geweest en de echte Doner ligt horizontaal nie recht op doe je study op wat Doner werkelijk is en Gyros is niet te vergelijken met Doner is nie alleen het vlees dat verschilt als je Gyro op hebt gehad smaakt net een reuze Hollandse rollade en heb zelf anderhalf jaar in Griekenland gewoont en 2 jaar in Turkije er is een heel groot verschil jongen bezoek beide landen dan merk je het verschil echt.

  En persoonlijk geef mij maar Doner in plaats van Gyros die tzaziki is nie te pruimen heb liever die heerlijke Turkse knoflook saus

 6. Dus “de” conclusie met research van deze site is?… ik ben nu nog niets wijzer van wat het verschil is tussen de vleessoorten/bereiding, ik kan nu alleen maar gokken… help!

 7. Belachelijk hier klopt echt helemaal niks van. Altijd trouw je artikelen gelezen, maar het niveau kwarkadel hebben jullie niet meer weten aan te tikken. Vanaf nu boycot op snack-nieuws, jammer. Een eetcultuur gaat verloren. Groeten mark

  1. Hallo Mark,

   Jammer om te horen maar op deze manier is er weinig aan te doen. Zeggen dat iets fout is zonder te zeggen wat geeft weinig mogelijkheden om het te verbeteren. Overigens is de Kwarkadel een 1 april grap van dit jaar dus denk dat u doelt op de Discodel.

   Groet,

   Joost

 8. Beste mensen,
  Shoarma wordt gemaakt van lappen vlees die gekruid zijn en doner wordt gemarineerd met kruiden.Allebei kan je met allerlei soorten vlees bereiden.

 9. Ik zou zeggen….hou je nooit op aan die kut Amerikanen, die bouwen toch alles na…het hele land is fake ….het is een heel fake volk!!!!!

 10. Sowieso betekent het woord gyros niet draaiend.
  Gyros is letterlijk VARKEN!

  Gebruik een vertaalprogramma en je weet het!
  Loop bij de Griek naar binnen en je weet het!

  Döner is grote plakken vlees, kalfs, lams of kip.
  De plakken zijn een aantal milimeter dik.
  Döner is geschaafd vlees.

  Shoarma hoort officieel lams te zijn, maar kosten besparend wordt er ook kip, kalkoen en soms kalsvlees gebruikt.
  Shoarma wordt als reepjes afgesneden van het draaiende spit.
  Op de bakplaat nog even op hoog vuur opgebakken.

  Echte informatie achterhaal je bij de Griek, de Turk of de Egyptenaar.

 11. Hoe ingewikkeld, nu weten we het nog niet. Geef mij maar een goeie Steak Friet met mayonaise. Dan weet ik tenminste wat ik eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *