Zwitserland heeft duurste en Egypte goedkoopste Big Mac

Big MacIn 1986 bedacht The Economist een manier om koopkracht in een bepaald land te berekenen. Er werd gekeken naar een product dat in elk land vergelijkbaar is alleen verschillend kan zijn per prijs: de Big Mac. Deze zogenaamde Big Mac Index is inmiddels een algemene geaccepteerde manier om op een informele manier de koopkracht te berekenen.

Dollar vs Yuan
Een voorbeeld: in januari 2017 was de Big Mac in Amerika gemiddeld $5,06, in China was dezelfde burger $2,83. Daarmee is de Yuan (munteenheid China) 44% ondergewaardeerd. Erg interessant zeker voor de economen onder ons.

Goedkoopste en duurste Big Mac
Maar wat we eigenlijk willen weten is waar kunnen de de goedkoopste Big Mac halen? Dat blijkt in Egypte te zijn. Het vlaggenschip van McDonald’s is daar voor $1,46 (€ 1,35) te koop. In Zwitserland betalen ze $6,35 (€ 5,91) voor de burger. Dat is meer dan vier keer zo veel! In Nederland zitten we aan de bovenkant van de middenmoot. We betalen gemiddeld net iets minder dan 4 euro voor een Big Mac.

Op de site van de Economist is het geheel mooi grafisch weergegeven en kan er op basis van verschillende munteenheden gekeken worden naar de vergelijkbare waarde van de Big Mac.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Een gedachte over “Zwitserland heeft duurste en Egypte goedkoopste Big Mac

  • 7 februari 2017 om 08:59
    Permalink

    Zo slecht gaat het dus niet in Nederland.. als ik kijk naar de Big Mac prijzen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *