Het is een mooie vraag voor in een quiz: wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner? Weet u het antwoord? Na het lezen van dit artikel wel!
Shoarma
Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent. Shoarma is een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. En in Nederland ook met varkensvlees. Het geroosterde en gemarineerde vlees wordt dun van het spit afgeschraapt en meestal gegeten in een pitabroodje. In de supermarkt kunt u shoarma in een bakje kopen.
Gyros
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht gemaakt van een spies met gegrild varkensvlees, maar wordt soms ook gemaakt van kip. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid. Het Griekse woord Gyros betekend rond(e). Het gerecht Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade, tzatziki of yoghurt en platte broodjes.
Kebab
De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip. Kebab is standaard gemaakt van kalfsvlees tenzij u vraagt om kip kebab. Kebab krijgt u vaak in een Turksbroodje.

Tenslotte hebben we döner. Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden.
Het verschil zit hem dus vooral in de manier van bereiden, de kruiden en de manier van opdienen.
Geef een reactie