Elite Goulash bitterbal

27 maart is Nationale Bitterballendag: een ode aan de Hollandse snack!

Op 27 maart, vandaag, is het zover: Nationale Bitterballendag! Een dag waarop we de iconische Hollandse snack eren en ons te goed doen aan deze heerlijke, krokante lekkernijen. Of je nu een traditionele bitterbal prefereert of juist van experimentele varianten houdt, op deze dag draait alles om genieten.

De geschiedenis van de bitterbal

De bitterbal heeft een lange historie in de Nederlandse keuken. Oorspronkelijk afgeleid van de kroket, werd de bitterbal een populaire snack bij borrels en feestelijke gelegenheden. De snack wordt traditioneel gemaakt van ragout, omhuld met een krokant laagje paneermeel en vervolgens gefrituurd tot perfectie.

Hoe vier je Nationale Bitterballendag?

De enige manier om deze dag echt te vieren is door eens flink te gaan snacken! En een bitterbal kan namelijk altijd. Heb je nog ideëen nodig, denk dan eens aan het volgende:

  • Probeer nieuwe smaken – Van truffel tot pittige chorizo of zelfs veganistische varianten, bitterballen zijn er in alle soorten en maten.
  • Organiseer een bitterballenproeverij – Nodig vrienden of familie uit en serveer een variëteit aan bitterballen met bijpassende dips.
  • Bezoek een horecagelegenheid – Veel restaurants en cafés hebben op deze dag speciale bitterballenacties.
  • Maak zelf bitterballen – Ga de uitdaging aan en bereid je eigen versie van deze snack.

De perfecte dipsaus

Geen bitterbal is compleet zonder een heerlijke dipsaus. Klassieke keuzes zijn mosterd en mayonaise, maar je kunt ook creatief zijn met bijvoorbeeld aioli, sriracha-mayo of een pittige pindasaus.

Groot Bittergarnituur

Bitterballen door de jaren heen

Waar de bitterbal vroeger vooral bij borrels werd geserveerd, zien we tegenwoordig steeds meer variaties en innovatieve smaken. Denk aan Indonesische rendang-bitterballen, Italiaanse risotto-bitterballen of zelfs bitterballen met zeevruchten.

Dus waar wacht je nog op? Haal een portie bitterballen in huis, nodig je vrienden uit en vier Nationale Bitterballendag op de lekkerste manier mogelijk! En we hebben ook nog een tip voor de laatste bal, die veel te vaak blijft liggen.

Deel dit op

Meer vet nieuws

KFC Double Dunk It Bucket

KFC Lanceert ‘Dunk It Bucket’ in Amerika

KFC komt in Amerika met een gloednieuwe bucket: de ‘Dunk It Bucket’. Dit is de eerste nieuwe bucket in bijna tien jaar en is speciaal ontworpen voor liefhebbers van dipsauzen.

KFC Singapore introduceert pittige Samyang Buldak-specials

KFC Singapore brengt tijdelijk een nieuwe, pittige samenwerking naar het menu. Van 2 april tot en met 13 mei 2025 zijn er drie speciale gerechten verkrijgbaar, geïnspireerd door de bekende Samyang Buldak Ramen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *