Berlijnse snackbar onder de loep

Door het Currywurst Museum (CWM) opmerkzaam gemaakt ging ik terloops ook beter op de Berlijnse imbiss (snackbar) letten. Het CWM stelde namelijk dat er 3 originele types rijdende snackbars herkend kunnen worden aan hun uitstraling. De eerste soort is een eenvoudige rijdende snackbar, vaak een verrijdbare kale kar, soms ook een eenvoudige caravan. De al iets luxueuzere versie ziet er uit of het een vaste plek betreft vaak met wat extra beplating, een luifel en misschien zelfs een bankje. De meest luxe versie heeft een vast afdak, meerdere zitjes en is vaak ook nog verwarmd.

Niet altijd currywurst
Niet alle snackbars zijn gelukkig op currywurst ingesteld, anders zou het hier wel een heel erge eenheidsworst worden….. Frankfurters, gewone bratwurst, bockwurst, döner en de diverse specialiteiten zoals bijvoorbeeld de Rothenburger schneeball staan ook vaak op het menu. In deze stad met momenteel een kerstmarkt op haast elke hoek, kan je er echt niet omheen.

Tijdens mijn tochten door de stad heb ik wat foto’s gemaakt van een aantal snackbars die ik tegen kwam. Twee wil ik even apart noemen. De eerste is een kerst imbiss nabij de Kurfustendamm. Let met name op de vetdampen tegen het plafond, er is namelijk helemaal geen afzuiging. Zelfs volop klandizie ondanks de standaard saus van Heinz.

Lege handen
Dan de tweede. Buiten “curry 36” zou er nog een goed lopende imbiss zijn vlakbij de voormalige Amerikaanse grensovergang check-point Charlie. Dit was helaas, helaas en niet eens pindakaas. Ik stond te watertanden maar wel met twee lege handen. Waarschijnlijk was de omzet al dusdanig dat ze de tent om 17.00 uur dicht konden gooien.

Ter geruststelling later heb ik samen met mijn eega nog een heerlijke curry pommes vlak bij ons hotel genuttigd. Wel zoals het hier algemeen gebruikelijk is buiten, ook al was het niet veel warmer dan 0 graden.

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

Een gedachte over “Berlijnse snackbar onder de loep

  • 21 december 2012 om 12:37
    Permalink

    Jammer dat Checkpoint Curry dicht was. Ik dacht eerst dat die tent misschien wel helemaal gesloten is maar daarvoor ziet het gebouw er te schoon uit ligt er te veel snackafval op de grond :).

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *