De 8 meest gestelde vragen over de kapsalon

Kapsalon snack (flickr / Alper Çuğun)De kapsalon blijft ongekend populair. In 2011 werd de kapsalon al het cultureel erfgoed van de toekomst genoemd, de Kapsalon is met de diversiteit aan ingrediënten ook bij uitstek een multiculturele maaltijd. De snack is ook niet meer weg te denken uit de snackbar. Zelfs het nieuwe station Rotterdam Centraal wordt in de volksmond “de kapsalon” genoemd doordat de vorm doet denken aan het aluminium bakje waar het gerecht in zit. Maar wat weet u eigenlijk van de kapsalon? Wij hebben een paar belangrijke weetjes op een rijtje gezet in de meest gestelde vragen over de kapsalon.

Waar komt de naam kapsalon vandaan?
Er gaan zoals bij de meeste snacks meerdere verhalen over het ontstaan van de kapsalon. Maar de meest aannemelijke komt uit Rotterdam. Nataniel “Tati” Gomes was de eigenaar van een kapper. Zo nu en dan ging de eigenaar wat te eten halen bij een nabij gelegen shoarmazaak El Aviva. Om eens wat nieuws te proberen werden er allerlei ingrediënten bij elkaar gedaan en warm gehouden in een aluminium bakje. Het gerecht sloeg meteen aan. Als er een klant vanuit Tati naar de shoarmazaak ging dan werd er gevraagd om een kapsalon. De shoarmazaak wist dan precies om welk gerecht het ging. De naam is uiteindelijk gemeengoed geworden en inmiddels weet iedereen wat een kapsalon is.

Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?
Een standaard kapsalon bevat 1800 calorieën. Daarmee is het de meest calorie rijke snack verkrijgbaar in een cafetaria. De dagelijkse hoeveelheid aanbevolen calorieën is voor mannen 2500 en voor vrouwen 2000. Na het eten van een kapsalon zit u dus al bijna aan deze hoeveelheid.

Wat zit er in een kapsalon?
De standaard ingrediënten van een kapsalon zijn: patat, shoarma, tomaat, komkommer, knoflooksaus, sambal en gesmolten kaas over de snack. Er zijn nog diverse andere varianten van de kapsalon. Zo is er een variant met vis, döner kebab in plaats van shoarma, met pindasaus (genaamd wassalon), een broodje kapsalon, chips met kapsalon smaak en een vegetarische variant.

Wat kost een kapsalon?
De prijs van een kapsalon is afhankelijk van de verkoper. Maar een gemiddelde prijs voor een standaard kapsalon is ongeveer € 3 – 4. Een grotere kapsalon, die niet bij iedereen verkrijgbaar is kost ongeveer € 5 – 6. De in verhouding lage verkoopprijs is een van de redenen waarom de snack zo populair is.

Is de kapsalon alleen in Nederland verkrijgbaar?
De kapsalon zoals wij die kennen is in Nederland en België verkrijgbaar. Er zouden ook ideeen zijn om de snack in Amerika te verkopen maar daar hebben we al lang niets meer van vernomen. In Schotland hebben ze ook een soort van kapsalon. Het samengestelde gerecht met vlees en frituur heet daar Munchy box.

Wanneer werd er voor het eerst een kapsalon gegeten?
Het gerecht is in 2003 ontstaan aan de Rotterdamse Schiedamseweg. Inmiddels heeft de kapsalon een tien jarig jubileum gevierd.

Waar kan ik een kapsalon kopen?
Sinds dat het gerecht bedacht is heeft de kapsalon Nederland overgenomen. De kapsalon is inmiddels verkrijgbaar bij zo’n beetje iedere zaak die zowel shoarma/döner als friet verkoopt. Meestal staat de kapsalon op de menukaart. Daarnaast verkopen sommige supermarkten een (kip)kapsalon.

Wat is de gouden kapsalon?
Sinds 2011 is er jaarlijks een uitreiking van de beste kapsalon van Rotterdam. De winnaar krijgt de gouden kapsalon en mag zich een jaar lang de verkoper noemen van de lekkerste en beste kapsalon van Rotterdam.

Voor jou geselecteerd:

6 thoughts on “De 8 meest gestelde vragen over de kapsalon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *