In Limburg eten ze al sinds 1600 frikandellen

Frikandel speciaalSinds 1600 eten Limburgers al frikandellen. Deze ontdekking heeft stadsarchivaris van de gemeente Sittard-Geleen Peer Boselie onlangs gedaan toen hij meer dan zevenduizend recepten uit de streek verzamelde.

Andere vorm
Uit die recepten blijkt dat Limburgers al sinds 1600 frikandellen en rijstevlaai eten (niet tegelijk overigens). Het zijn echter niet de frikandellen die we vandaag de dag kennen. Qua receptuur komen de snacks redelijk overeen maar de vorm was in 1600 echter heel anders. Dit is opmerkelijk volgens Peer omdat vooral voedingsmiddelen vaak onderhevig zijn aan wisselende receptuur.

Eremerk
Naast recepten voor drinken en eten kwam de archivaris ook andere recepten tegen zoals huishoudelijke en voor de (dieren)geneeskunde. Het leverde de archivaris een onderscheiding op. Peer Boselie kreeg voor het verzamelen van de streekrecepten het Joachim Beuckelaer Eremerk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *