In welke landen is er geen McDonald’s?

McDonalds menuIn sommige landen lijkt het alsof er op iedere hoek van de straat een fastfoodketen zit. McDonald’s is met 31.000 restaurants altijd goed vertegenwoordigd. Toch zijn er genoeg landen waar er geen McDonald’s restaurants zijn. Soms heeft de keten zicht teruggetrokken, soms is er een politiek geschil en soms waren de kosten gewoon te hoog. In deze landen zal je dus ook geen McDonald’s meer tegenkomen.


Advertentie


Afrika
De lijst van Afrikaanse landen waar geen McDonald’s is, is groter dan de lijst van landen die wel een McDonald’s restaurant hebben. Van de 54 landen op dit continent hebben alleen Marokko, Egypte, Zuid-Afrika en Mauritanië McDonalds’ vestigingen. Alle andere Afrikaanse landen moeten het doen zonder de grootste fastfoodketen. Toch heeft het restaurant in het verleden wel een vestigingen gehad in Zimbabwe maar die heeft het helaas niet gered.

Rusland
In 1990 was er groot feest toen McDonald’s het eerste restaurant in Rusland opende. Er trokken 30.000 mensen naar het net geopende McDonald’s restaurant in Moskou om hun eerste Big Mac of McChicken te eten. In 2022 besloot McDonald’s om de deuren van alle Russische restaurants voorgoed te sluiten. De oorzaak is de oorlog in Oekraïne. De 850 restaurants werden verkocht aan een andere partij waarna er geen McDonald’s meer in Rusland is.

IJsland
Alhoewel er in het verleden wel een McDonald’s was in IJsland zijn er momenteel geen restaurants. Dat komt omdat het importeren van de producten in verhouding te duur is. Ook ziet IJsland de fastfoodketen liever niet terugkeren omdat het eten ongezond is. Dat er wel een KFC restaurant is zien we dan maar even door de vingers.

McDonalds menu

En verder in Europa
Echter IJsland is niet het enige Europese land zonder McDonald’s vestigingen. Ook Albanië, Montenegro en Macedonië moeten het doen zonder de grote gele M! In Macedonië waren er liefst zeven vestigingen maar door een ruzie is de franchisenemer vertrokken samen met de zeven vestigingen.

Iran, Irak, Afghanistan
We weten dat ze in Iran, Irak en Afghanistan geen fan zijn van Amerika. Er is dan ook geen plek voor McDonald’s of andere Amerikaanse ketens.

Noord-Korea
Noord-Korea heeft het niet zo op het westen. Het is dan ook niet vreemd dat het toonbeeld van de Westerse cultuur niet welkom is in dit land. Een Big Mac zal je dus niet kunnen kopen in Noord-Korea.

Kazachstan
Met 2.724.900 vierkant kilometer is dit een enorm land. Toch is er geen plek voor McDonald’s. Tenminste er was wel plek maar eerder dit jaar heeft McDonald’s de restaurants moeten sluiten nadat er maanden een tekort aan vlees was.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika zijn er twee landen waar geen McDonald’s te vinden is: Guyana en Bolivia. Tot 2014 was McDonald’s vertegenwoordigd in Boliva maar dat liep niet goed. Het restaurant heeft zich daar dus teruggetrokken. Ook in het Zuid-Amerikaanse land Guyana kom je geen McDonald’s restaurants tegen.

Bermuda
We kunnen grapjes maken over een vestiging die verdwenen is, maar de reden is helaas minder spannend. Het merk sluit niet aan bij de bewoners.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *