Snacknieuws volgde een week lang cafetaria tijdens coronacrisis

Vitrine cafetariaAfgelopen week was een week zoals we het niet snel meer mee zullen maken. Het was voor ons al hectisch en soms onbegrijpelijk maar voor iedereen in de horeca was het pas een achtbaan. Een overzicht van dag tot dag van een cafetaria uit Nederland waar Snacknieuws mee sprak.

Zaterdag 14 maart
Het betreffende cafetaria heeft een uitgebreid assortiment in zowel frituur, maaltijden, salades en broodjes. Ze hebben zitgelegenheid binnen en buiten. Op zaterdag 14 maart is het druk. Mensen lijken zich nog geen zorgen te maken. Het bezoek lijkt nog niet onder het virus te lijden.

Zondag 15 maart
Er is onduidelijkheid over hoe nu verder, er komt een persconferentie. Er worden drastische maatregelen genomen. Het is iets over 17.00 uur en om 18.00 uur moet het cafetaria dicht. Alles wat aan voorbereiding is gedaan lijkt zo weggegooid te kunnen worden. Er is onduidelijkheid over afhalen.

Maandag 16 maart
Het is maandag, het cafetaria moet dicht. Alles in de voorraad met een beperkte voorraad kan weggegooid worden. Want het besluit duurt in ieder geval een paar weken. Door snel te schakelen schenkt het cafetaria meer dan 100 kilo friet, diverse andere voorraden zoals salades en fruit aan de voedselbank. Een nobele actie, veel andere restaurants en cafetaria’s doen hetzelfde. In de middag komt de voedselbank het eten ophalen, ze zijn uiteraard zeer dankbaar. Het cafetaria is gesloten. Een uur daarna blijkt dat bezorgen en afhalen wel mag. Het betreffende cafetaria doet niet aan bezorging maar afhalen is zeker een optie. De leveranciers worden gebeld.

Dinsdag 17 maart
De belangrijkste leveranciers zorgen ’s ochtends vroeg voor een nieuwe voorraad. Gezien de onzekerheid en de korte termijn is het een flink karwei om het assortiment aan te vullen. Er wordt men man en macht gewerkt. De zaak kan weer open. De adviezen en regels worden strikt nageleefd. Veiligheid gaat voor alles. Mensen mogen alleen hun eten afhalen. Betaling worden zoveel mogelijk gedaan per pin en iedereen moet 1,5 meter afstand houden.

Woensdag 18 maart
Er komen klanten, de ene is angstig, de ander lijkt zich geen zorgen te maken. Dit is echter geen normale woensdag. De maatregelen zijn voelbaar maar begrijpelijk. Bezoekers houden zich netjes aan de regels en volgen de instructies op.

Donderdag 19 maart
Het assortiment is niet zo uitgebreid als normaal. Alleen lang houdbare producten zijn verkrijgbaar zodat alles eventueel op een later moment geserveerd kan worden. Dus geen salades, fruit of andere dagverse producten. Het is behelpen maar de vaste klanten komen graag langs. De bestellingen die de cafetaria doet bij de leveranciers worden afgewogen. Blijven we nog open of moeten we toch sluiten? Het is onmogelijk om met zoveel onzekerheid te werken.

Vrijdag 20 maart
Komt er een totale lockdown? Moeten alle cafetaria’s helemaal sluiten? Het is voorlopig nog onduidelijk. Het maakt het allemaal erg ingewikkeld.

Op verzoek van het betreffende cafetaria hebben we de naam en locatie niet genoemd. We weten dat veel cafetaria’s en andere horecagelegenheden enorm hard getroffen worden door de maatregelen die genomen zijn. We lijken echter weinig keuze te hebben. Bestel dus vooral bij uw favoriete cafetaria, haal het op of laat het bezorgen.

 

 

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *