Waarom snacken we graag na het avondeten?

Koelkast snack (Flickr.com / greencolander)Na het avond eten is er vaak nog ruimte voor een snoepje, een stukje chocolade of zelfs een portie chips. Maar waarom doen we dit? Hebben we niet genoeg gegeten?


Advertentie


Verklaring
Gelukkig is er een wetenschappelijke verklaring. Voel u dus niet langer schuldig. ’s Avonds raken we minder snel verzadigd van voedsel waardoor we blijven eten. Onderzoekers lieten op verschillende tijden van de dag afbeeldingen met veel en weinig calorieën zien. Met behulp van een MRI scan werd er gekeken wat de reactie is van ons brein. Nu blijkt dat calorierijke snacks zorgen voor veel breinactiviteit maar dat diezelfde pieken ’s avonds een stuk zijn afgenomen.

De onderzoekers geven aan dat we dus meer moeten eten om dezelfde verzadiging te krijgen. De deelnemers aan het onderzoeken gaven ook aan dat ze ’s avonds meer aan eten denken terwijl hun honger- en verzadigingsniveau net zo hoog was als op andere momenten gedurende de dag.

Minder koekjes
Hoofdonderzoeker dr. Travis Masterson zegt dat hij het onderzoek gebruikt om minder in de avonduren te snacken. Hij zegt daarover: als ik mijn brein vertel dat snacken in de avond niet zo bevredigend is als normaal dan eet ik minder koekjes.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *