België dient petitie in bij VN, is dit het einde voor Franse friet?

patatje oorlogBelgië heeft een petitie ingediend bij de Verenigde Naties om friet onderdeel te maken van de Belgische cultuur. Jarenlang hebben de Belgen en Fransen gesteggeld over welk land de frieten heeft uitgevonden. Is dit het einde van dit frietenconflict?


Advertentie


UNESCO
De Belgen willen het argument voor eens en voor altijd in hun voordeel beslechten en zijn naar de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschoorap en Cultuur (UNESCO) gestapt. De Belgen hebben een punt: volgens sommige verhalen zijn onze zuiderburen in de 17e eeuw begonnen met het frituren van aardappels. Daarnaast zijn er zo’n 5000 frietkotten in België, daarmee zijn er per hoofd van de bevolking 10 keer zoveel frietkotten in België als McDonald’s restaurants in Amerika.

De woordvoerder van UNAFRI, de nationale vereniging van frietkot eigenaars, zegt dat een puntzak friet voor België staat in het klein. De manier van denken is hetzelfde, ondanks de verschillende gemeenschappen en gewesten.

Turkse koffie en Engelse thee
Als de Belgen gelijk krijgen dan zal Belgische friet net zo met elkaar verbonden zijn als Turkije en koffie of Engelsen en thee. Zal dat dan ook het einde betekenen voor Franse friet?

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *