De essentiële verschillen tussen ronde en vierkante pizza’s

Het essentiële verschil tussen ronde en vierkante pizza'sOnderzoek wijst uit dat u de voorkeur geeft aan ronde pizza’s. Maar is dat wel terecht? Vierkante pizza’s komt u immers ook overal tegen. En als uzelf aan de slag gaat maakt u meestal ook een vierkante. Die smaken doorgaans uitstekend. Wat zijn eigenlijk de allerbelangrijkste verschillen en waar kunt u beter voor kiezen: rond of vierkant?

Geschiedenis
De pizza komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De eerste pizza was rond en dat had alles te maken met het deeg. Want door het deeg rond te draaien kwam er lucht bij en kon het beter rijzen. Dit ging honderden jaren zo door tot in 1946. Toen was het Gus Guerra in Detroit die vierkante pizza’s begon te verkopen in zijn zaak. Waarschijnlijk is hij de eerste pizzamaker ter wereld die bedacht dat hij de volle ruimte van zijn pizza-oven wilde gebruiken. En met een vierkante pizza paste er meer in zijn oven dan met een ronde.

Verschillen
De vraag is nu: wat is het verschil in smaak tussen ronde en vierkant pizza’s? In het algemeen komt u een smaakvolle ronde pizza tegen bij een goede pizzeria, terwijl een vierkante gemaakt wordt door bedrijven die denken aan efficiency en winst. Die laatsten hebben dus minder smaak, maar dat is niet altijd zo. Op internet komt u daarover talloze discussies tegen. Een vierkante pizza daarentegen heeft weer een lekkere grotere rand (door de hoeken) die bovendien krokanter smaakt.

Een ander verschil betreft de grootte. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat u een vierkante pizza als groter ervaart dan een ronde. Let u er maar eens op als u een pizzastuk koopt. Daar maken verkopers handig gebruik van door een vierkante pizza in 9 tot 12 stukken te snijden, terwijl zij een ronde pizza meestal in 8 stukken snijden. U denkt dat u een groot stuk vierkante pizza koopt terwijl het eigenlijk maar een klein stuk is.

Uw pizza
U mag het zeggen: wat is uw favoriet? Rond of vierkant? Of misschien maakt het u allemaal niet uit. En welke topping heeft u dan het liefst op uw ronde of vierkante pizza?

 

 

 

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *