De frietkot: herkent u alle 9 types?

frietbarakHet is u wellicht ontgaan door alle Horecava activiteiten van de afgelopen maand maar de Vlaamse minister van cultuur Joke Schauvliege heeft de Frietkot in de adelstand verheven. Sinds midden januari van dit jaar is dit Belgische fenomeen een officieel cultureel erfgoed.


Advertentie


Wat echter niet algemeen bekend is dat er negen verschillende soorten van frietkoten worden onderscheiden, dus om dit heugelijke feit te vieren lanceert Snacknieuws meteen een mini cursus want hoe staat het met uw kennis van dit nieuwe erfgoed.

De frietkot opfris test
frietkot - frietbarakFrietbarak
– Vaak zelf met bouwafval en door amateurs in elkaar geknutseld, van triplex, golfplaten geschilderd met restjes verf, Meestal een chaotisch bouwsel moest ook voortdurend opgeknapt worden of er kwam weer een afdakje bij voor gasflessen, was niet bijster hygiënisch. de authentieke barak verdwijnt zeer rap uit het straatbeeld . SN zegt kom je deze tegen foto’s maken!


FritkotFritkot – (ook wel de basis Frietkot genoemd) Een modernere versie van de frietbarak maar wel nog héél basic zonder veel tierelantijnen wel meer rechte lijnen. Vaak met uitbouw of luifel voor het weer. Intiem, laag drempelig roepen de liefhebbers in koor.

 


Frietkot - BusfrituurBusfrituur – een afgedankte en omgebouwde autobus af en toe nog rijdbaar en soms met wat zitjes. Minder in Vlaanderen wel nog in Wallonië te en Noord Frankrijk te vinden. Als je er zo een ziet: Foto’s maken!! Ook een uitstervend soort.

 


Frietkot - CaravanfrituurCaravanfrituur – Soms ook een bestelbusje. Makkelijk verplaatsbaar vaak met uitbouw een fritkot waardig. Kleiner dan de busfrituur maar voor de rest alles het zelfde en … als hij te klein werd last men er gewoon een stukje aan. Dit geldt dan natuurlijk meer voor de oude caravans….


Frietkot - ChaletfrituurChaletfrituur – een klein houten frietkot,vaak landelijk gelegen of in een park maar altijd op strategische punten. Soms met hangende bloembakken en lantaarns. Lijkt vaak meer op een weekendhuisje. Zien er soms iets te burgerlijk uit voor de echte frietkot liefhebber. Heeft altijd een naam en die naam is vaak in neon verlicht.


Frietkot - WagenfrituurWagenfrituur – verplaatsbaar vaak nog op kermissen en crossen.

 

 

 

 


Frietkot - AanbouwAanbouwfrituur – Staat nooit op zichzelf het woord zegt het al: vaak een café met frituur aanbouw wordt ook soms frituurannex genoemd omdat het minimaal één wand met een andere horeca activiteit gemeen heeft hierdoor vaak geen vaste bezetting. De aanbouwfrituur maakt dus deel uit van een groter geheel. In extreme gevallen kan het ook bijna een doorgeefluik zijn.


Frietkot - HuisfrituurHuisfrituur – eenvoudige frituur in woonhuis of winkel/snackbar eigenlijk alleen voor de “meeneem frieten” dus geen zitplaatsen, eigenlijk ook erg basic maar dan in steen.

 

 

 


Frietkot - SalonfrituurSalonfrituur – Eigenlijk in onze termen een luxueuze snackbar met zitplaatsen vaak een wat groter snack aanbod. Straalt welstand uit, spiegels, plantenbakken, achtergrondmuziek en een ruime keuze maar er heerst ook zeker een zakelijke sfeer.

 


Viel het mee? En wilt u nog meer weten…Als u in Antwerpen bent, bezoek dan eens het Frietkotmuseum. Dit alleraardigste museum is gevestigd boven fritkot Max, Groenplaats 12 Antwerpen. De toegang is gratis en frietjes zijn toegestaan!

Foto’s bij dit artikel zijn van Paul Ilegems / fritkot Max

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *