Daar zag ik ze weer in het schap: de halal frikandellen van Mekkafood. Klinkt bij mij als een snack in de serie: bloemkoolburger, haringsaté of zuurkoolchips. Helemaal goed dat er halalsnacks zijn en helemaal blij dat iedereen er van mag genieten… maar toch, maar toch. Er klopt iets niet.
Multiculti
Gevaarlijk wordt het nu, maar nee ik ben juist voorstander van fusion. Keukens die het beste uit verschillende werelden bij elkaar brengen. En toch is het een deel van onze nationale historie dat de frikandel is uitgevonden en populair gemaakt. Komt u in Benidorm, dan…. inderdaad u bestelt hem. Op het verre Bali? Na 2 weken rijst bestelt u glimlachend dat heerlijke witte broodje met die vleeskanjer ertussen. Mayonaise hoeft niet, eet hem zo wel op.
Eigen snack eerst?
Bij de frikandel koestert u waarschijnlijk trotse nationale gevoelens. Mag niemand aankomen, is van ons. Maar een halal-frikandel? Edammer en Goudse kaas zijn Europees beschermd, dat betekent dat de productiewijze bij wet is vastgelegd. Met uw mogelijke opmerking over halal loopt u het gevaar te discrimineren. Is niet de bedoeling, willen we niet, mag ook niet. Maar zouden we onze eigen vleestrots van 18 centimeter niet wat beter moeten beschermen? Zodat we niet nog honderd verschillende variaties krijgen? VegaFrikandel, SuikerFrikandel, TofuFrikandel, VisFrikandel, 020Frikandel… aaargghhh. Op naar de Europese Wetgever, red de frikandel!
Geef een reactie