In de Verenigde Staten verwijderen grote fastfoodketens zoals Taco Bell, KFC, Johnny Rockets en McDonald’s uit voorzorg verse uien uit hun vestigingen vanwege een verhoogd risico op een E. coli-besmetting. Deze maatregel volgt na een recente uitbraak, waarbij in tien staten 49 mensen besmet raakten en één persoon om het leven kwam.
Impact en voorzorgsmaatregelen
Verschillende Amerikaanse McDonald’s-vestigingen hebben besloten geen verse uien meer te gebruiken vanwege vermoedelijke besmetting met een E. coli-bacterie, een schadelijke darmbacterie. Deze besmetting heeft geleid tot de dood van één persoon en heeft inmiddels 75 anderen ziek gemaakt. Uit voorzorg haalt ook Yum Brands, het moederbedrijf van Taco Bell, Pizza Hut en KFC, verse uien uit een aantal van zijn restaurants, hoewel het bedrijf niet heeft aangegeven hoeveel vestigingen of in welke regio’s deze maatregel wordt doorgevoerd. Deze voorzorgsmaatregel volgt op meldingen van E. coli-besmettingen bij enkele McDonald’s-restaurants, waarbij vooral gesneden uien en Quarter Pounder-hamburgers als mogelijke bronnen van de besmetting worden gezien.
Burger King, dat uien afneemt van dezelfde leverancier als McDonald’s, heeft aangegeven geen besmettingsgevallen te hebben, maar heeft uit voorzorg de uien uit 5% van zijn bijna 7.000 vestigingen verwijderd. Ook Johnny Rockets, eigendom van Fat Brands, heeft het gebruik van uien van leverancier Taylor Farms opgeschort.
Onderzoek naar de oorzaak
Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) roepen gezondheidsfunctionarissen consumenten op om medische hulp te zoeken bij ernstige symptomen na het eten van een Quarter Pounder. Het onderzoek naar de precieze bron van de besmetting loopt nog, maar de eerste aanwijzingen wijzen naar de uien of de runderburgers die in de Quarter Pounders worden gebruikt.
McDonald’s heeft daarop besloten de Quarter Pounder tijdelijk uit de schappen te halen in de staten Colorado, Kansas, Utah en Wyoming, evenals in delen van de omliggende staten.
Voedselveiligheidskwesties in de fastfoodindustrie
Dit is niet de eerste keer dat de Amerikaanse fastfoodindustrie kampt met voedselveiligheidsproblemen. Zo moest Chipotle Mexican Grill tussen 2015 en 2018 miljoenen schadevergoedingen betalen na diverse voedselgerelateerde incidenten. Wendy’s werd in 2022 in verband gebracht met een E. coli-uitbraak in zes Amerikaanse staten.
Sinds het nieuws van de huidige uitbraak verloor het aandeel van McDonald’s al 4% van zijn waarde, wat wijst op de bezorgdheid van investeerders over de mogelijke impact op de verkoop van het populaire Quarter Pounder-menu.
Wat nu?
De betrokken bedrijven geven aan dat ze nauw samenwerken met de gezondheidsautoriteiten om de bron van de besmetting op te sporen en verdere verspreiding te voorkomen. Tot die tijd blijft de verkoop van uien in bepaalde vestigingen stopgezet en worden getroffen menu-items zoals de Quarter Pounder tijdelijk uit de verkoop gehaald.
De huidige uitbraak onderstreept het belang van strengere voedselveiligheidsprotocollen binnen de fastfoodsector om de gezondheid en veiligheid van consumenten te waarborgen.
Geef een reactie