Het geheim van de currysaus

Hoe kwam Herta Heuwer tot het recept van haar geheime currysaus? Eerst wil ik verduidelijken wat een currywurst een currywurst maakt: dit is alleen de saus en de manier van snijden, snij je de worst niet en doe je er geen saus op maar bijvoorbeeld mosterd dan heb je een gewone bratwurst.


Advertentie


Herta Heuwer
Herta woonde en werkte in de Britse sector van Berlijn. Door schaarste vlak na de oorlog werden er wel levensmiddelen en kruiden geruild met Engelse militairen. Zo kwam ze door deze soldaten in aanraking met worcestershire saus maar ook met ‘hete’ kruiden zoals bijvoorbeeld kerriepoeder en cayennepeper hetgeen deze soldaten weer uit India hadden meegenomen.

Dit bleken onmisbare basisingrediënten voor haar latere saus. Het verhaal wil dat ze worsten verkocht maar dat ze voor haar klanten iets bijzonders van de bijgeleverde saus wilde maken. Op een regenachtige dag, om precies te zijn op 4 september 1949, waren er door de regen nauwelijks klanten en kon ze met ingrediënten en hoeveelheden experimenteren en voegde steeds weer een ander kruid toe, gelukkig schreef ze in die tijd al haar probeersels op totdat ze iets had wat haar goed beviel. En het werd meteen een groot succes. Zoals al eerder geschreven, het originele recept is echter met Herta’s dood verloren gegaan. We kunnen haar saus dus alleen trachten te benaderen.

Feit blijft dat Herta’s originele saus zo populair bleek dat men in Berlijn zelfs een gedenksteen heeft geplaatst op de plek waar zij haar eerste currywurst verkocht.

Ingrediënten
Ingrediënten die er zeker inzitten: tomaten, tomatenpuree, uien, zout, cayennepeper, chili, suiker, azijn, olijfolie en water en diverse kruiden en dit alles dan in een geheime mix wat het Curry Wurst Museum (CWM) de X-factor noemt.

In het CWM laten ze 10 “experts” aan het woord hoe je nu de juiste mix zou moeten maken. Alle experts hebben een eigen visie op de currysaus. Volgens de experts zou er in de perfecte saus onder meer de volgende ingrediënten zitten: appelmoes, vruchten (voor een zoete saus), mosterdzaad, nootmuskaat, kaneel, kerrie uit Thailand, geen ketchup erbij, peper, kruidnagel en foelie om er maar een paar te noemen.

Net zoals bij de boekdrukkunst eerder wordt ook in dit geval, de uitvindster van de currysaus betwist. Een vrouw uit Hamburg zou de echte uitvindster zijn. Terwijl zij met een armvol ingrediënten van de trap viel, noodgedwongen de boel bij elkaar moest vegen en zo een wel zeer geheime x-factor creëerde. Of het waar is weet ik niet maar het is hoe dan ook een leuke anekdote.

Een huidige topsaus waar ook het curry museum zelf gebruik van maakt is de saus van curry 36.

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *