muur met snacks

Nederlander neemt snack bij trek

muur met snacksUit onderzoek gedaan door Danone blijkt dat Nederlanders niet meer eten op de klok maar snacken bij trek. We eten steeds vaker kleine porties als we daar zin in hebben. Danone deed onderzoek naar snacks voor hun nieuwe snackyoghurt Oikos.

Verschil in generaties
Vooral Generatie Y (geboren na 1980) laat de vaste maaltijden steeds vaker los. Generatie X (50+) is traditioneler en eet nog een ontbijt, lunch en diner. De jongeren generaties plannen hun activiteiten niet rond eetmomenten maar de eetmomenten rond de activiteiten.

Wat we snacken
Als we trek hebben dan eten we fruit (66,4%), boterhammen, crackers en rijstwafels (35,5%), kaas (34,3%), zoete koekjes (30,6%), ontbijtkoek (30,3%), koude hartige snacks zoals zoutjes, chips (29,1%), soep, gewone of instant (24,5) en candybars & chocolade (24,4%).

Waar we snacken
We snacken vooral na 16 uur (60,1%) en ’s avonds op de bank (58,1%). Het liefst snacken we thuis (68,4%) of op het werk (30,7%). Daarnaast lusten we graag een snack als we uit zijn (20,95%) of onderweg in de auto (17,6%).

Verschil mannen en vrouwen
Vrouwen snacken aanzienlijk gezonder dan mannen. Vrouwen snacken fruit (74,1%) of kleine stukjes rauwkost zoals snoeptomaten, komkommer en wortels. Van de mannen eet minder dan 60% fruit en slechts 13,2% grijpt naar rauwkost bij een rammelende maag. Mannen nemen daar in tegen wel weer graag een warme snack zoals bitterballen (11,8% vs 7,4% van de vrouwen) en worst (21,8% vs 12% van de vrouwen).

Schaamgedrag bij snacken
Natuurlijk heeft iedere snacker ook een gewoonte waar hij of zij zich voor schaamt. In 28,3% van de gevallen is dat het leeg eten van een zak chips. Ook het uit de pot eten van pindakaas of chocopasta (6,7%) , hagelslag uit het pak eten(5,5%) en het snoepen uit een slagroom bus (5%) worden genoemd als guilty pleasure.

Yoghurt een gezonde snack
Uiteindelijk ging het Danone natuurlijk om te zien of er een markt is voor hun nieuwe snackyoghurt. 41% van de respondenten geeft aan nooit yoghurt te eten. Het merendeel (69,1%) ziet yoghurt wel als een gezonde snack. Positieve eigenschappen van yoghurt zijn dat het voldoening geeft (40,2%) en de honger stilt (52,4%).

1 thought on “Nederlander neemt snack bij trek

  1. Ik eet ook regelmatig een zak chips leeg. Niets om je voor te schamen. Dat ik 128 kg weeg daar schaam ik me wel voor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.