ProFri: Bestel eten direct bij ondernemers en niet bij grote bestelplatformen

De Vereniging Professionele Frituurders zegt dat consumenten vaker hun bezorgmaaltijd direct bij hun favoriete horecazaak moeten bestellen. Ze helpen de ondernemer daar enorm mee want de grote bestelplatformen krijgen te veel macht.


Advertentie


14 procent en administratiekosten
Thuisbezorgd.nl is de populairste eetbestelsite gevolgd door sites zoals Deliveroo en Uber Eats. Om gebruik te mogen maken van deze platformen dragen ondernemers bij iedere bestelling een percentage af. In het begin ging het om 80 eurocent per bestelling, dat werd langzaam verhoogd naar een euro, totdat het percentages werden. Vanaf 24 juli moeten ondernemers 14 procent van de omzet afstaan aan Thuisbezorgd en nog 21 cent administratiekosten.

Provisie thuisbezorgd
Provisie Thuisbezorgd.nl door de jaren heen

Bestel bij de ondernemers
De ondernemers zijn blij is met de omzet maar klagen ook over de buitenproportionele hoogte van de afdracht. Echter kunnen de ondernemers geen kant op. De macht ligt bij de klant want die doet de bestelling via de bestelplatformen. De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) spoort consumenten daarom aan hun bestelling direct bij hun favoriete zaak te plaatsen. “Ze hebben veelal een eigen app of module op hun website waar consumenten hun bezorgmaaltijd kunnen bestellen”, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Mensen weten vaak niet dat dat kan, maar ze helpen de ondernemer daar enorm mee.”

Uitbreiding bij Just Eat Takeway
Volgens Just Eat Takeway (waar Thuisbezorgd.nl onderdeel van is) is de nieuwe verhoging nodig vanwege de inflatie en stijgende bedrijfskosten. ProFri geeft aan dat alles inderdaad duurder is geworden maar dat ook de gemiddelde besteding per bezorgbestelling omhoog is gegaan. Bovendien is het aantal bestellingen en het aantal aanbieders op het platform sinds corona enorm gestegen. ProFri-directeur Frans van Rooij zegt dat Thuisbezorgd daar flink van heeft geprofiteerd en denkt dat er een andere reden is. “Ik heb sterk het vermoeden dat deze nieuwste commissieverhoging wordt doorgevoerd om de internationale expansiedrift en overnames van Just Eat Takeaway te bekostigen. Dat gebeurt over de rug van ondernemers. Ik kan het niet anders verklaren.”

30 procent meer omzet voor Thuisbezorgd
Van Rooij heeft uitgerekend wat de verhoging extra zal opleveren en komt tot de volgende conclusie: “Over iedere 1000 euro omzet die een jaar geleden via Thuisbezorgd binnenkwam, betaalden ondernemers 130 euro provisie. Met de prijsverhogingen die iedereen de afgelopen maanden heeft moeten doorvoeren, is de waarde van diezelfde omzet nu tenminste 1200 euro. Met de huidige 13 procent voor Thuisbezorgd komt de commissie daardoor uit op 156 euro. Voor Thuisbezorgd is dat een omzetstijging van 20 procent.” Maar doordat de commissie naar 14 procent gaat, ontvangt Thuisbezorgd 168 euro, zegt Van Rooij. “Ten opzichte van een jaar geleden betekent dat voor Thuisbezorgd een omzetstijging van maar liefst 30 procent. Daarvoor hoeft Thuisbezorgd helemaal niets aan extra waarde toe te voegen voor de ondernemer.”

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *