Snacknieuws neemt kijkje in de keuken van McDonald’s

Backstage McDonald's taartjeIn het kader van transparantie heeft McDonald’s in diverse restaurants op 8 en 9 oktober de keuken geopend. Geïnteresseerden konden zich aanmelden en zo alles te weten komen over het gestroomlijnde productieproces, strenge hygiënische eisen en bedrijfsfilosofie van de fastfoodgigant. Natuurlijk moest Snacknieuws daarbij aanwezig zijn.

Bussum
In het McDonald’s filiaal in Bussum werden we zeer vriendelijk ontvangen door gastheer Hans Moree. Onder het genot van een gebakje, voorzien van het McDonald’s Backstagelogo, en een kop thee/koffie kregen we uitleg over de backstage sessie.

Backstage McDonald's taartje

Achter de schermen
Tijdens het evenement was er mogelijkheid om allerlei vragen te stellen. De gastheer gaf hier dan eerlijk antwoord op. Ook namen we letterlijk een kijkje achter de schermen en mochten we als klap op de vuurpijl zelf een Quarter Pounder maken. Eenmaal aangekleed met een McDonald’s Backstage schort en haarnetje (ja, dat moet) mogen we mee “backstage” de keuken in.

First in, first out
De gastheer liet ons in het magazijn de diverse ingrediënten en voorraden zien. Er is een strikte controle op hygiëne. Ook proberen ze bij McDonald’s zo min mogelijk eten te verspillen. Ze werken daarom met het First in, first out principe. Eten met de nog kortst mogelijke houdbaarheidsdatum zal als als eerst gebruikt worden. De gastheer geeft ons een korte toelichting over de herkomst van de ingrediënten van de Quarter Pounder. Waarna we een kijkje namen in de koeling waar we onder meer de befaamde Big Mac saus zien staan. We hebben het direct gevraagd maar deze is helaas niet los te koop.

Proces
Daarna begint het hoogtepunt van de tour, we krijgen uitleg over het gestroomlijnde proces in de keuken. Stap voor stap krijgen we te zien hoe we een Quarter Pounder moeten maken. Ook hier blijkt weer een systeem achter te zitten. De uitjes in de saus om het op de plek te houden, twee augurken want meer is te zuur, de kaas onder en boven het vlees zodat het kan smelten en de burger bovenop om alles op de plaats te houden. De hele keuken is onder constante controle met timers, thermometers noem maar op.

 

Zelfgemaakte Quarter Pounder
Mijn zelfgemaakte Quarter Pounder smaakt uitstekend.

Saus
In de praktijk blijken er veel handelingen te zijn want nadat ik mijn broodje in een speciale broodrooster heb laten roosteren moet ik er saus opdoen. Ik let meer op de sausmachine dan op de positie van mijn broodje. Daardoor komt de saus een beetje naast mijn burger. Deze burger zou niet door de strenge controle van McDonald’s komen. Maar gelukkig mag ik mijn broodje wel opeten.

Leerzaam
Al met al is het een geslaagde en leerzame middag. Volgende keer als ik een burger bestel zal ik voordat ik er mijn tanden in zet stilstaan bij het werk wat er voor mijn burger is gedaan.

Backstage bij McDonald's

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *