friettestHet AD bezocht de afgelopen periode 135 cafetaria’s. Bij al die cafetaria’s werd een portie friet met mayonaise en een portie zonder besteld . De frieten werden daarna beoordeeld op geur, uiterlijk, krokantheid van de buitenkant en de zachtheid van de binnenkant, de smaak en het eindoordeel. Zo heeft het AD een lijst opgemaakt met de beste en slechtste friet van Nederland.

Top 10
De Top 10 krijg natuurlijk de meeste aandacht. Dit jaar is Fer Friethuys in Alphen aan den Rijn verkozen tot beste patatbakker van Nederland. De friet krijgt een 10! Opvallend is dat de zaak van Angelo de Bruijn en Max Sleebe pas een jaar bestaat. Hun gouden tip? Doe nooit concessies aan de kwaliteit. Dit is de complete top 10, met daarachter het totale cijfer.

 1. Fers Friethuys, Alphen aan den Rijn (10)
 2. Jack Snack, Den Haag (10-)
 3. Loket 13, Apeldoorn (9,5)
 4. Friet Enzo, Leiden (9,5)
 5. Bryan’s King Corner, Maassluis (9,5)
 6. Vlaams Friethuis, Almere (9,5)
 7. Vita’s Friet, Amsterdam (9,5)
 8. JP Verse patat, Brielle (9,5)
 9. Friethoes, Haarlem (9,5)
 10. Snackbar De Veerpoort, Schoonhoven (9,5)

Opvallend is dat de hele top 10, eigenlijk zelfs de eerste 26 plekken worden bezet door cafetaria’s die zelfgemaakte verse frites verkopen.

Kanttekening bij onderzoek
Is verse friet dan zoveel lekkerder dan (zoals het AD het noemt) fabrieksfriet? ProFri de vakvereniging van de friturende ondernemers vindt dat het AD een duidelijke voorkeur heeft laten blijken voor verse friet en iedereen die dit niet verkoopt maakt geen kans op een hoge score. In een open brief roept Frans van Rooij initiatiefnemer van ProFri het AD op om bijvoorbeeld twee testen uit te voeren. Het is tenslotte in iedereens belang dat de cafetaria’s een eerlijke beoordeling krijgen.

Momentopname
Het onderzoek blijft een momentopname, iedere keten is één keer bezocht. Dat kan er ook voor zorgen dat cafetaria’s die voorheen hoog scoorden nu opeens op een veel lagere plek staan. Wij zijn van mening dat de klant zich niet te veel laat leiden door de uitslag van de test toch kan een slechte uitslag een flinke duik opleveren voor het imago.

Na het lezen van de uitslag zijn we benieuwd waar u het lekkerste friet eet. Laat het ons weten via een reactie. De complete uitslag van de friettest is te lezen in het AD van 19 april 2014.

Voor jou geselecteerd:

3 thoughts on “Uitslag AD friettest 2014

 1. Het Vlaams Friethuis in Almere maakte z’n cijfer absoluut niet waar vandaag. Een mager zesje eerder. Harde en veel te vette friet, resulterend in buikpijn bij een aantal van ons. Bediening was wel charmant, maar dat redde ze dan nog net van een onvoldoende.

 2. Wij gaan al ruim 20 jaar naar Cafetaria de Vesting in Naarden-Vesting.
  Familiebedrijf die de aardappelen zelf schillen en bakken, heerlijk.
  Wel in het weekend gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *