patatje oorlogHet testpanel van het Algemeen Dagblad bezocht voor de vierde editie van de friettest 144 frituristen. Op iedere locatie werd een portie met en zonder mayonaise getest. Er is veel kritiek geweest op de test. Is er na alle kritiek nog interesse in de uitslag?

Zeker wel, in ieder geval naar de winnaar. In 2014 ging Fers Friethuys uit Alphen aan den Rijn er met de eerste prijs vandoor. Een puike prestatie die ook de nodige aandacht verdient. En ook dit jaar zijn er weer goede prestaties neergezet daarom richten we ons nu vooral op de top 10 van de friettest.

Tippen van locatie
Lezers konden hun favoriete verkooppunt aan het AD tippen en deden dat ook massaal. Er kwamen 1800 tips binnen waarbij het AD de meest getipte locaties bezocht. Daarnaast worden grote ketens en de top 3 van vorig jaar aangedaan. Na aankoop van de friet werd er direct gewogen om het gewicht per portie vast te stellen. Van het verkooppunt werd de naam, het adres, de prijs, het merk friet en eventuele bijzonderheden genoteerd.

Centrum voor Smaakonderzoek
Een driekoppige jury van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) beoordeelde terplekke de friet op geur, uiterlijk, krokantheid buitenkant, zachtheid binnenkant, een volle smaak en gaf vervolgens een eindoordeel. Om alles zo objectief mogelijk te houden zijn alle resultaten via een wetenschappelijk model geanalyseerd waarna het panel tot de volgende uitslag kwam:

Uitslag AD Friettest 2015

  1. Frietwinkel, Utrecht (10)
  2. Jack Snack, Den Haag (10-)
  3. Vlaams Friteshuis loket 13, Apeldoorn (9,5)
  4. Fers Friethuys, Alphen aan den Rijn (9,5)
  5. De Gastronoom, Arnhem (9,5)
  6. Brasserie La Cocotte, Hoogvliet (9,5)
  7. Bijlard’s Verse Friet, Hilversum (9,5)
  8. Tankstation De Pomp, Eindhoven (9,5)
  9. ’t Friethuys, Alkmaar (9,5)
  10. JP Verse Patat, Brielle (9,5)

Als twee frituristen hetzelfde cijfer hebben dan zal er gekeken worden naar het cijfer achter de komma. Daarna kijkt het AD naar de overige gegevens zoals prijs per gram om een sortering te maken.

De Frietwinkel uit Utrecht gaat er dit jaar dus met de prijs vandoor. Tenminste een jaar langs is hun friet verkozen tot de lekkerste van Nederland. De winnaar van vorig jaar Fers Friethuys uit Alphen aan den Rijn heeft alsnog een hele nette vierde plaats gehaald. Aan alle frituristen in de top 10 en speciaal de frietwinkel: van harte gefeliciteerd namens Snacknieuws.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *