Friet met saté

Zo denkt de politiek over snacks

Friet met saté15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat kunt u bijna niet gemist hebben. Integratie, werkeloosheid, belastingen allerlei zaken die voorbij komen. Maar hoe denken de partijen eigenlijk over snacks?

Hamburgers
Halbe Zijlstra van de VVD is van mening dat we in een land leven waar je lekker je zelf kan zijn. Daaronder vallen onder meer het laten aanbranden van hamburgers op de buurtbarbecue. Hamburgers zijn überhaupt een heet hangijzer deze verkiezingen. CDA-kandidaat Wytske de Pater vindt een hamburger in de week prima, maar drie per dag is foute boel. Henk van Gerven van de SP sluit zich hier bij aan. Het gaat om de dosering.

Stoplicht
De dosering zit hem vooral in voorlichting. Daarom willen een aantal partijen van het ik kies bewust vinkje af. Dit systeem is niet duidelijk genoeg. VVD, CU, PvdA, D66 en GroenLinks zijn voorstander van een stoplichten-systeem. Het moet meteen duidelijk zijn of een product ongezond (rood), gezond (groen) of er tussenin zit (oranje).

Suikerbelasting
Belastingen zijn altijd een onderwerp van gesprek zowel in de politiek als bij de koffiecorner. CDA ziet het liefst een suikertaks op voedsel. Volgens de partij zit er te veel suiker in frisdrank. Volgens de VVD kunnen we met een suikertaks andere zaken bekostigen zoals een gezonde levensstijl.

Snoep
Komt er een suikerbelasting?

Kiloknaller
De algemene tendens van politieke partijen is dat het gestunt met vlees over moet zijn. We consumeren al veel te veel vlees.

De vrijheid om te snacken
Maar is al die betutteling nodig kunnen wij niet zelf bepalen wat en wanneer we het eten? Dat is precies de filosofie van de Libertarische Partij (LP). Lijsttrekker Robert Valentine zegt tegen Snacknieuws dat het volgens hen helemaal niet de taak van de overheid is om bepaald gedrag te stimuleren of ontmoedigen. Als het aan de LP ligt dan mogen we dus snacken wat we willen!

Minister van snacks
Voedsel moet een eigen minister krijgen zeggen CDA, ChristenUnie, PvdA en D66 maar VVD, SP en GroenLinks zijn hierop tegen. VVD is redelijk resoluut. Geen partij zal het ministerschap willen claimen. Er hoeft niet overal een minister voor te komen. Een minister van snacks lijkt er dus nog niet in te zitten.

Voetnoot: Snacknieuws neemt geen politiek standpunt in en is al helemaal geen plek voor politieke discussie. Wel benaderen we actualiteiten graag met een snackbril op. Alle hierboven gedane uitspraken zijn eerder gedaan aan diverse media of Snacknieuws zelf.

Voor jou geselecteerd:

One thought on “Zo denkt de politiek over snacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *