Airfryers winnen steeds meer aan populariteit

AirfryerAirfryers zijn steeds populairder. De meeste snackfabrikanten passen dan ook hun assortiment aan op deze groeiende markt. Maar waarom winnen deze apparaten aan populariteit en wat zijn de voordelen?


Advertentie


Schoonmaken
Een van de grootste nadelen van de tradionele frituurpan is het schoonmaken van de pan. Met de meeste nieuwe modellen kan dit wel met de vaatwasser gedaan worden maar toch is dat een hels karwei. Ook de geur van frituur staat niet iedereen aan. Ikzelf vind dit lastig te verkroppen want het is toch heerlijk als het huis naar frikadellen ruikt? Aangezien airfryers geen (vloeibaar) vet gebruiken is het apparaat vrijwel geurloos, op de geur van het eten na. Ook is het daardoor makkelijk te reinigen en snel te hergebruiken. Daardoor worden de airfyers ook steeds vaker gebruikt bij sportclubs en zelfs in vliegtuigen. De mogelijkheden en het gebrek aan geur zijn daarbij een belangrijk pluspunt.

Snelheid
Het voorverwarmen van een airfryer gaat snel, sneller dan bij een frituurpan. Maar eenmaal op temperatuur is de frituurpan veel sneller met het afbakken van friet. Afhankelijk van het merk friet duurt het maken in een airfryer tussen de zes tot tien minuten. Een frituurpan doet daar 4 tot 5 minuten over. Hou daar rekening mee als u een keuze maakt voor de airfryer. Als u een airfryer hebt met een kleine inhoud maar wel voor grote groepen eten maakt dan zit er dus een lange tijd tussen de porties.

Gerechten
Wie denkt dat airfryers alleen maar geschikt zijn voor snacks die komt bedrogen uit. Uiteraard is er een steeds groter assortiment aan oven en airfryer snacks. Want de lucht frituurders zijn enorm veelzijdig en populair. Maar er kan zoveel meer mee. En denk dan niet alleen aan een gerecht met groente, vlees en aardappels maar ook cinnamon rolls, varkenshaas, tosti en zelf ijs worden in de airfryer gestopt. Sterker nog er kan zelfstandig kerstdiner gemaakt worden met een airfryer. De grootste snackfabrikanten komen zoals eerder aangegeven steeds vaker met snacks die geschikt zijn voor de airfryer en oven. In sommige gevallen zijn ze zelfs apart voor de airfryer ontwikkeld. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Zo zijn er al kroketten, frikandellen, kaassoufflés, borrel mix, kipvingers, bitterballen en nog veel meer snacks speciaal gemaakt voor de airfryer.

Kwekkeboom ovensnacks

Verschillen tussen de airfryers
De modellen gaan over de toonbak van een paar tientjes tot honderden euro’s. Het grote verschil tussen de airfryers zit hem in de inhoud, hoe intuïtief de bediening is, de luxe van de aanwezige opties en de kwaliteit van het materiaal.  De airfryer is in een steeds ruimer assortiment verkrijgbaar waardoor ze ook steeds betaalbaarder worden. Ook de LIDL en ALDI hebben een airfryer geintroduceerd van hun huismerk. Toch is een frituurpan bijna altijd goedkoper. Het loopt dus om goed te kijken naar de prijzen en de specificaties.

Gezonder?
Er wordt gezegd dat friet uit een airfryer gezonder is dan uit de frituurpan. Dit is volgens het voedingcentrum waar, al hangt het er ook vanaf hoeveel olie men bij de airfryer friet doet. Een ander voordeel volgens de Wageningen University is dat er in een airfryer meer voedingstoffen behouden blijven. Zo zou een aardappelproduct vanuit de airfryer meer vitamine C bevatten. Uiteindelijk draait het vooral om smaak, en daar valt niet over te twisten, toch?

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

3 gedachten over “Airfryers winnen steeds meer aan populariteit

  • 16 juli 2021 om 14:49
    Permalink

    Teleurstellend dat dit kwaliteitsblog het gebruik van Airfryers niet categorisch veroordeelt. De echte snackliefhebber zal altijd kiezen voor een echte frituur omdat het resultaat simpelweg vele malen beter is. Wie gezond wil eten moet maar een salade maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *