Cafetaria’s maken veel winst op een frikandel
De frikandel kost maar 6 cent om te produceren en geeft frituristen de mogelijkheid om flink aan de snack te verdienen zegt Bernard Lefèvre van de Belgische Vereniging van Frituristen (Navefri) in Het Laatste Nieuws.
Iedereen pikt een graantje mee
Maar de friturist koopt de frikandel niet in voor 6 cent. Want iedereen pikt een graantje mee in de verkoop van deze snack. Zo kost de frikandel voor de groothandel 17 cent per frikandel en moet de friturist 50 cent betalen. De friturist moet op zijn beurt nog huur betalen, elektriciteit, personeelskosten etc. waardoor de frikandel uiteindelijk op een gemiddelde verkoopprijs komt van € 1,75. Daarin zit een aardige winst verwerkt.
Een miljoen per weekeind
Lefèvre zegt dat de frikandel een van de weinige producten is waar een grote marge op zit. Alsnog is de frikandel een van de goedkopere snacks in de Belgische snackbar. De snack is bij onze Zuiderburen dan ook ongekend populair. In een weekeind eten Belgische snackers een miljoen frikandellen.