De Rolls Royce onder de kroketten bestaat vijftig jaar
De Holtkamp kalfscroquet, viert zijn vijftigste verjaardag. Dat dit niet zomaar een kroket is blijkt uit de lofzang van culinair recensent Johannes van Dam die ooit zei: de beste croquet van Nederland verdient het om met een Q geschreven te worden.
Rolls Royce
Het begon ooit als een typisch Amsterdamse lekkernij maar werd een publiekslieveling in Nederland en ook ver daarbuiten zoals in Hongkong en de Côte d’Azur. Inmiddels noemen ze de snack ook wel de Rolls Royce onder de kroketten.
Trouw
De snack heeft deze status gekregen door trouw te blijven aan de receptuur. “Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim,” zegt Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca. De croquet wordt al vijfitg jaar lang op ambachtelijke wijze vervaardigd volgens traditioneel recept en met de beste ingrediënten. De basisreceptuur van de croquet is door de jaren heen hetzelfde gebleven maar de smaak is mede dankzij de culinaire vrienden, journalist Johannes van Dam en topkok John Halvemaan, steeds verder verfijnd.
Cultureel erfgoed
De kalfscroquet kreeg door het succes een nieuwe variant: de garnalencroquet waarna croquetten met een vulling van zalm, kreeft, groente, draadjesvlees en Black Angus op de menukaart kwamen van diverse restaurants. Deze diversiteit zorgt ervoor dat zelfs de wereldbekende chef Ottolenghi fan is en de bekende chef Julius Jaspers de Holtkamp croquet als cultureel erfgoed beschouwt.
Waar te koop